Antena 3 CNN Politică România îşi alege preşedintele: Pregătiri pentru scrutinul de duminică

România îşi alege preşedintele: Pregătiri pentru scrutinul de duminică

România îşi alege preşedintele: Pregătiri pentru scrutinul de duminică
Sursa foto: alegeri
05 Dec 2009   •   12:59

Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne duminică să decidă cine îi va reprezenta în următorii cinci ani, ca şef de stat. Pregătirile pentru organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale sunt aproape de final.

La Cluj-Napoca, maşinile care transpotă buletinele de vot de la Imprimerie către secţiile de votare din municipiu au parcurs sâmbătă zeci de drumuri. La Turda, Câmpia Turzii, Gherla şi Dej buletinele de vot au ajuns încă de vineri.

Şi la Biroul Electoral Judeţean se fac ultimele pregătiri pentru ca întreg procesul electoral să se desfăşoare în condiţii normale.

La Constanţa, sute de preşedinţi de secţii de votare au primit buletinele de vot şi ştampilele pe care le vor distribui alegătorilor. Cei mai mulţi dintre ei au venit chiar de la primele ore ale dimineţii pentru ridicarea documentelor.

La fel de repede speră autorităţile să meargă treaba şi după închiderea secţiilor de votare, atunci când preşedinţii secţiilor vor veni să predea buletinele de vot şi ştampilele.

Numărul cabinelor de vot din secţiile speciale din Capitală a fost suplimentat. Aceasta după ce mai mulţi români nu au putut vota în primul tur de scrutin. De asemenea, a fost suplimentat şi numărul angajaţilor Ministerului de Interne, care vor supraveghea buna desfăşurare a alegerilor.

3.500 de secţii speciale vor fi amenajate în toată ţara, pentru cel de-al doilea tur de scrutin. Dintre acestea, 34 vor fi în Capitală. Printre locurile alese se numără Gara de Nord, Gara Obor, Facultatea de Drept, căminele din Politehnică şi Grozăveşti, precum şi mai multe spitale.

Autorităţile au decis suplimentarea numărului de cabine de vot, după ce foarte mulţi nu au putut vota în primul tur.

Pentru cel de-al doilea tur al alegerilor, Ministerul de Interne a mobilizat peste 67.000 de angajaţi. În plus, Poliţia va organiza aproape 900 de filtre, pentru prevenirea turismului electoral. Pe lângă aceste controale, camerele video vor supraveghea cele peste 21.500 de secţii de votare.

Orice tentativă de fraudă electorală va fi sancţionată. Românii care încearcă să voteze de mai multe ori riscă între 6 luni şi 3 ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă se aplică şi celor care împiedică un alegător să voteze.

Antena3

×
Subiecte în articol: alegeri prezidentiale sectii de votare
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close