Antena 3 CNN Politică Rareș Bodgan, despre posibilitatea ca România să intre în spațiul Schengen: ”Austria a reluat discuțiile”

Rareș Bodgan, despre posibilitatea ca România să intre în spațiul Schengen: ”Austria a reluat discuțiile”

Europarlamentarul Rareș Bogdan a vorbit despre amânarea votului pentru intrarea României în spațiul Schengen și ce șanse mai sunt de acum încolo.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Noi 2023   •   13:20

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunţat că, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie, doar va fi discutat subiectul accesului României la spaţiul Schengen, însă nu va fi dat şi un vot, ceea ce înseamnă că ţara noastră nu va intra în acest an în Schengen.

În acest sens, europarlamentarul Rareș Bogdan a abordat problema și a menționat ce va urma în perioada următoare.

”Vestea îmbucurătoare este că Austria a reluat discuțiile, s-au redeschis canalele diplomatice și Austria și-a schimbat radical poziția, față de cea de acum un an. 

Momentul este, de fapt, o retragere strategică,de pe ordinea de zi și nu este generată de o teamă, de un eventual refuz al Austriei, de data aceasta, ci pur și simplu este o chestiune tehnică.

După cum știți, noi am început acest demers împreună Bulgaria, și în momentul acesta nu putem să ne desprindem printr-un vot separat de Bulgaria, pentru că ar trebui să reluăm întreaga procedură.

Bulgaria are nevoie de un vot în parlamentul olandez, care se va da pe data de 6 decembrie, asta în cazul în care noul parlament olandez se întrunește până atunci și se realizează majoritatea”, a declarat europarlamentarul Rareș Bogan.

Citește și: Salariul minim ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024, după ce abia a crescut în octombrie. Peste 1,5 milioane de angajați români vor fi afectaţi

Rareș Bogdan precizează că este de acord ca România să atace în instanță Austria, dacă votul va fi nefavorabil și de data asta.

”Din punct de vedere juridic, pentru a acționa în judecată Austria, la Curtea Europeană de Justiție, nu poți să o faci decât în 60 de zile potrivit Tratatului,de la un eventual refuz. 

Adică trebuie pus pe ordinea de zi și atunci România are posibilitatea juridică, tehnică de a acționa în judecată statul austriac. 

Dar repet, situația e mai bună decât în urmă cu un an”, a mai completat Rareș Bogdan.

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close