Antena 3 CNN Politică Românii din Noua Zeelandă încep să voteze

Românii din Noua Zeelandă încep să voteze

Românii din Noua Zeelandă încep să voteze
Sursa foto: alegeri
05 Dec 2009   •   20:38

Startul pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale a fost dat, sâmbătă seara, la ora 20,00, ora României, la Auckland, Noua Zeelandă, unde s-a deschis prima secţie de votare din străinătate.

Ca urmare a diferenţelor de fus orar, scrutinul se va desfăşura, în afara graniţelor, într-un interval de 35 de ore. Ca şi în România, votul are loc de la ora 7,00 la 21,00, ora locală.

Următorii se vor prezenta la urne, după concetăţenii noştri din Noua Zeelandă, românii din Australia, unde sunt organizate trei secţii - la Canberra, Sydney şi Melbourne.

În cursul nopţii, la ora 1,00, ora României, se vor deschide secţiile din Extremul Orient, şi anume din Tokyo (Japonia), Seul (Coreea de Sud) şi Phenian (Coreea de Nord).

Ulterior se vor prezenta la vot românii din Filipine, Malaysia, China, Singapore, Indonezia, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Turkmenistan, Uzbekistan, Pakistan. Urmează secţiile din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Abu Dhabi, Dubai, Iran, Rusia, Maroc, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit şi Qatar.

Odată cu românii din ţară, la ora 7,00, vor începe să voteze şi concetăţenii noştri din Republica Moldova, Bulgaria, Finlanda, Grecia, Cipru, Lituania, Belarus, Turcia, Ucraina, Africa de Sud, Egipt, Iordania, Israel, Liban, Siria, Libia şi Zimbabwe.

Ultimii vor merge la urne românii de pe coasta de vest a SUA, din oraşele Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas, Sacramento, Orange Country şi Portland.

Ministerul Afacerilor Externe a organizat 294 de secţii de votare în afara graniţelor, trimiţând 600.000 de buletine de vot.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, care a coincis cu referendumul pentru parlament unicameral, aproximativ 94.500 de cetăţeni români au votat în afara graniţelor, înregistrându-se o prezenţă record. Anterior, cea mai mare mobilizare la urne în diaspora se înregistrase la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2007, când au votat 75.000 de români de peste hotare.

Agerpres

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close