Antena 3 CNN Politică Românii din străinătate încep să voteze de sâmbătă seară

Românii din străinătate încep să voteze de sâmbătă seară

Românii din străinătate încep să voteze de sâmbătă seară
Sursa foto: Alegeri
21 Noi 2009   •   18:33

Românii din străinătate sunt aşteptaţi la vot încă de sâmbătă. Primii care îşi vor exprima opţiunile de vot sunt românii din Noua Zeelandă. Ministerul Afacerilor Externe estimează că anul acesta prezenţa la vot va fi mai ridicată faţa de anii precedenţi.

Primii români care vor vota pentru alegerile prezidenţiale sunt cei din Auckland, Noua Zeelandă. Aici, secţiile de votare se vor deschide sâmbătă la ora 20,00 ora României. Ultimii români care îşi vor exprima opţiunea de vot vor fi cei din oraşele de pe Coasta de Vest a Statelor Unite unde urnele vor fi închise luni dimineaţa, la ora 7,00, ora României.

Ministerul Afacerilor Externe estimează că prezenţa la vot va fi mai mare decât la scrutinele precedente. Astfel, MAE a organizat în străinătate 294 de secţii de votare, cu peste 100 mai multe decât în anii trecuţi.

Intervalul orar în care românii din străinătate se pot prezenta la urne este cel stabilit de cadrul legal, şi anume între orele locale 7,00 şi 21,00.

În aceleaşi condiţii vor putea participa la alegeri şi cetăţenii români care se află temporar în afara ţării.

Ministerul Afacerilor Externe a mai precizat că preşedinţii secţiilor de votare sunt desemnaţi din cadrul personalului misiunilor diplomatice.

La primul tur al prezidenţialelor de acum cinci ani, în străinătate au votat peste 40.800 de români. Cei mai mulţi români din străinătate au votat la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2007, când şi-au exprimat opţiunile de vot peste 75.000 de persoane. Prezenţa cea mai redusă s-a înregistrat la alegerile europarlamentare din acest an.

Antena 3

×
Subiecte în articol: alegeri locale
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close