Antena 3 CNN Politică Salariile de la stat, îngheţate până la sfârşitul anului, printr-un act normativ adoptat de Guvern

Salariile de la stat, îngheţate până la sfârşitul anului, printr-un act normativ adoptat de Guvern

Salariile de la stat, îngheţate până la sfârşitul anului, printr-un act normativ adoptat de Guvern
Sursa foto: salarii bugetari
28 Apr 2009   •   20:31

Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă de îngheţare a salariilor din domeniul bugetar, până la sfârşitul anului.

?Am adoptat un act normativ prin care am prelungit până la 31 decembrie 2009 actele normative care vizează salariile. În măsura în care guvernul va dispune de resurse financiare vom putea discuta despre majorări salariale? a declarat premierul Emil Boc.

Actele normative care reglementează salarizarea şi încadrarea categoriilor de personal din sectorul bugetar sunt aplicabile până la 30 aprilie 2009, la expirarea lor creându-se practic un vid legislativ în ceea ce priveşte salarizarea a numeroase categorii de personal. Îngheţarea salariilor s-ar produce prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să prevadă ca aceste acte normative să intre în vigoare şi pentru perioada 1 mai- 31 decembrie 2009, salariile rămânând, astfel, la aceeaşi valoare.

"Aprobarea ordonanţei reprezintă practic o procedură tehnică prin care acte normative care stabilesc nivelul actual de salarizare sunt prelungite ca valabilitate până la sfârşitul anului, interval în care Guvernul ar putea stabili cu sindicatele categoriile de salarii şi procentul cu care acestea ar putea fi majorate la un moment dat. Este o procedură prin care se stabileşte că actele normative respective nu pot intra în vigoare de la 1 mai în lipsa unei decizii finale privind majorarea salariilor", au precizat oficiali din guvern, citaţi de Mediafax.

Sindicaliştii spun că până acum nu au fost informaţi despre o astfel de măsură.

?Nu am văzut pe ordinea de zi o astfel de problemă? a declarat, la rândul său, Ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga, care a ieşit mai devreme din şedinţa de guvern.

Potrivit lui Petru Dandea, vicepreşedinte cartel Alfa, o astfel de acţiune din partea actualului guvern este fără precedent. În cazul în care ar fi votată o astfel de ordonanţă, Dandea a declarat că ar propune colegilor săi din sindicate " o suspendare radicală a oricărui dialog cu actuala guvernare".

?Această acţiune, dacă se va concretiza va determina o reacţie vehementă din partea sindicatelor. Profesorii vor boicota examenele naţionale şi pregătesc greva generală? a declarat pentru Antena 3, Marius Nistor, preşedinte executiv al federaţiei Spiru Haret.

Din 2010 ar urma să intre în vigoare legea salarizării unice, care prevede ca salariile mari să fie îngheţate o perioadă mai lungă de timp, iar cele mici să înregistreze creşteri accelerate.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close