Antena 3 CNN Politică Scandal fără limite la Senat. Pesediștii protestează în fața useriștilor care protestează și ei

Scandal fără limite la Senat. Pesediștii protestează în fața useriștilor care protestează și ei

Scandal fără limite la Senat. Pesediștii protestează în fața useriștilor care protestează și ei
Sursa foto: foto: Antena 3
20 Dec 2017   •   15:50

Scandalul pare să nu mai aibă limite la Senat, acolo unde miercuri, la prânz, mai mulți senatori ai PSD s-au postat în fața senatorilor USR care protestează și ei. Pe afișele printate de social-democrați scrie: "Mai bine pesedist decât securist!". Nu a fost singurul moment tensionat al zilei.

1Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi vicepreşedintele acestui for legislativ Mihai Goţiu s-au acuzat miercuri reciproc că încalcă regulamentul.

Înainte de şedinţa Birourilor permanente reunite, cei doi au avut un schimb tensionat de replici.

"Domnul preşedinte nu a respectat regulamentul şi încearcă să ne aducă la ordine. Îi transmit domnului presedinte că există un regulament pe care trebuie să îl respecte, iar faptul că astăzi a trecut o lege cu încălcarea acestui regulament arată cum e condusă discreţionar România. Felicitări, domnule preşedinte", i-a spus Goţiu lui Tăriceanu.

"Domnule Goţiu, toată lumea vede cum vă comportaţi în plen. Nu respectaţi regulamentul şi vreţi permanent să faceţi în Senat şi în Parlament un circ. Eu nu vă permit acest lucru atâta vreme cât sunt preşedintele Senatului. Vă spun foarte clar, circul nu are ce să caute, faceţi la dumneavoastră la partid, în stradă, unde doriţi dumneavoastră, dar nu în Senat. Nu se poate să nu respectaţi regulamentul. Regulamentul este pentru toată lumea, nu există derogare pentru USR", a replicat Tăriceanu.

PNL atacă modificările legii ANI la CCR

Parlamentarii PNL au anunţat miercuri că sesizează Curtea Constituţională în ceea ce priveşte două legi adoptate recent de Parlament - cea care modifică funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi Legea 303/2004 referitoare la statutul magistraţilor.

"PNL a finalizat contestaţiile la CCR pe legea care modifică funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate prin invalidarea tuturor deciziilor confirmate în instanţă ale acestei agenţii în perioada 2007 - 2013 de către parlamentari ai României. Practic, fărădelegea PSD a marcat într-un mod nemaiîntâlnit până în momentul de faţă modul de a se raporta două instituţii ale statului, Parlamentul României şi Justiţia, pentru că prin legea de funcţionare a ANI practic s-au anulat decizii definitive ale instanţelor de judecată", a declarat la Parlament liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

La rândul său, senatorul PNL Mario Oprea a explicat că grupul senatorilor liberali va sesiza CCR pentru îngrădirea dreptului de vot.

"Este vorba de Legea 303, prima lege din setul de legi ale Justiţiei, ca atare este un motiv de sesizare la CCR faptul că Senatul a continuat fără două grupuri parlamentare - PNL şi USR - să dezbată şi să voteze, îngrădindu-le acestora dreptul la dezbatere şi la vot. Această sesizare o vom depune în termen", a motivat senatorul Oprea.

Deputatul PNL Ioan Cupşa a menţionat că sesizarea PNL de neconstituţionalitate "are atât motive intrinseci, cât şi extrinseci".

"Un motiv constă în faptul că a fost încălcat regulamentul activităţilor comune, cât şi regulamentul Senatului în ceea ce priveşte desfăşurarea şedinţei de vot de ieri. Sunt şi alte considerente extrinseci - s-a încălcat şi principiul autonomiei funcţionale ale celor două camere, aşa cum s-a încălcat şi norma constituţională privitoare la dreptul la iniţiativă legislativă. S-a încălcat şi regulamentul Camerei Deputaţilor. Este o suită, care pare a nu se termina, de încălcare a regulamentelor, a legii şi a Constituţiei României în legătură cu adoptarea acestor legi. S-au adoptat texte care sunt neclare, necorelate cu încălcarea Legii 24/2000 privitoare la tehnica de legiferare. S-a încălcat astfel Constituţia României. În mod expres s-a încălcat prevederea unei decizii a CCR printr-un număr de patru sau chiar cinci articole din Legea 303/2004. Deci, avem nenumărate motive pentru a sesiza la CCR neconstituţionalitatea acestei legi care a fost ieri adoptată. Forma finală nu am avut-o decât acum 30 de minute. Este inadmisibil ca forma finală a legii de modificare a statutului magistratului să ne parvină abia la 24 de ore din momentul în care a fost supusă la vot", a afirmat Ioan Cupşa.

În sesizare, PNL susţine că toate dispoziţiile actului normativ pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative sunt neconstituţionale şi, pe cale de consecinţă, solicită CCR să constate că legea este neconstituţională în integralitatea ei.

×
Subiecte în articol: Senat scandal protest
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close