Antena 3 Politică Scandal între Ponta şi Kovesi. Un premier nu poate da dispoziţii unui procuror ce să facă într-un dosar

Scandal între Ponta şi Kovesi. Un premier nu poate da dispoziţii unui procuror ce să facă într-un dosar

de L.D.    |    19 Iul 2012   •   10:39
Scandal între Ponta şi Kovesi. Un premier nu poate da dispoziţii unui procuror ce să facă într-un dosar

În 11 iulie, premierul Victor Ponta a anunţat că solicită oficial Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să publice imediat convorbirile telefonice care i-au fost interceptate, spunând că, dacă discuţiile nu sunt prezentate public, înseamnă că această instituţie a intrat în bătălia politică, scrie Mediafax.

"În primul rând nu comentez ce zice premierul şi niciun alt politician. Faptul că anumite pasaje din convorbiri sau anumite chestiuni referitoare la probele administrate într-un dosar, ajung în spaţiu public, la un moment dat, se datorează şi faptului că anumite documente în cursul urmăririi penale eşti nevoit să le faci publice; le trimiţi la alte instituţii, de exemplu, CSM sau la instanţele de judecată, multe dintre persoanele care sunt învinuite se prezintă la procuror, procurorul este obligat să-i înmâneze documentul prin care a fost învinuit sau îl dă avocaţilor. De foarte multe ori am văzut că avocaţii au mers la diverse emisiuni tv şi au citit. Eu nu neg că sunt situaţii în care poate se scurg astfel de informaţii şi din interiorul instituţiei pe care o conduc. Dar atunci când am avut elemente concrete că acest lucru s-a întâmplat, de fiecare dată am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii. Un premier nu poate să dea dispoziţii unui procuror ce să facă într-un dosar şi niciun politician nu poate spune unui procuror acum să faci publică o probă sau nu. Noi ne ghidăm activitatea după după regulile din Codul de procedură penală. Astfel de convorbiri sunt probe la dosar şi ele nu pot fi făcute publice când cere cineva să fie făcute publice". a spus Kovesi.

Totodată, întrebat fiind de apariţia multor "stenograme" din dosare în presă, procurorul general a precizat:

"Stenograme le spuneţi dumneavostră. Sunt predări de convorbiri, sunt pasaje din convorbiri care în documentele pe care procurorii le întocmesc şi fac trimitere la probe se înscriu astfel de pasaje. În funcţie de procuror, cum îşi redactează documentele privind învinuirea ori rechizitoriile sau soluţiile pe care le emit fiecare după cum simte nevoia să motiveze mai mult, mai puţin să facă trimitere la anumite probe. Faptul că unele documente din momentul în care ies din parchet sunt trimise altor instituţii, sunt date altor persoane, noi nu putem să avem control asupra a ceea ce apare în presă sau nu".

Kovesi a afirmat, miercuri seara că atunci când dosarul ajunge la instanţă, acesta devine public, iar în anumite situaţii chiar jurnalişti au făcut copii după notele de redări, cu telefonul, fiind prezentate seara "ca stenograme" la televizor. "Acest lucru nu putem să-l impiedicăm", a precizat Kovesi, adăugând că s-a adoptat un nou Ghid de comunicare al magistraţilor cu mass-media, în care sunt prevăzute anumite reguli privind anonimizarea datelor personale, circuitul dosarelor, modul în care se pot face publice sau nu diverse documente, ceea ce "va regla" această problemă.

Codruţa Kovesi a mai spus că jurnaliştii s-au obişnuit ca în fiecare dosar să fie găsite şi interceptări, procurorul general precizând însă că sunt foarte multe dosare în care probatoriu nu se bazează pe interceptări.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close