Scandal la BEC. Diaconu, Liga şi Fuia contestă în instanţă respingere candidaturilor la PE

de M.Z.    |    03 Apr 2014   •   10:34
Scandal la BEC. Diaconu, Liga şi Fuia contestă în instanţă respingere candidaturilor la PE Foto: Agerpres
Dănuţ Liga şi Stelian Fuia, doi dintre candidaţii respinşi de BEC pentru a-şi depune candidaturile la europarlamentare, au venit joi dimineaţă la sediul Biroului Electoral Central şi au spus că vor ataca la tribunal decizia instituţiei.

De asemenea, şi Mircea Diaconu este hotărât să conteste la Tribunalul Bucureşti decizia BEC de a-i respinge candidatura la europarlamentare. 
 
Atacarea în justiţie poate avea loc imediat după apariţia motivării.
 
Liga şi Fuia, sosiţi la sediul BEC, au spus că în cazul lor s-au găsit nişte nereguli şi, cred ei, prin respingerea acestor candidaturi se doreşte eliminarea partidelor mici, pentru a le face jocul formaţiunilor mari.

Primul dintre cei care au venit de dimineaţă la Biroul Electoral Central (BEC) a fost Dănuţ Liga, care s-a înscris pe listă ca independent.
 
"Voi ataca în instanţă această decizie a BEC, în primul rând din respect pentru cele peste 100.000 de persoane au semnat. (...) Ca şi independent nu mi-aş fi permis să vin cu unul din acele tabele incorect. Înclin să cred că atunci când s-a făcut verificarea a fost vorba de o eroare", a spus, joi, Dănuţ Liga.
 
Şi Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, şi cel care conduce acum Alianţa Naţională a Agriculturilor e hotărât să conteste în instanţă decizia BEC.
 
"Vom ataca în justiţie, ce se întâmplă e un atentat la democraţie", susţine Fuia.


Şi actorul Mircea Diaconu este hotărât să conteste în instanţă decizia BEC de a-i respinge candidatura la europarlamentare. 
 
 
Admiterea sau respingerea candidaturilor de către BEC trebuie să se facă până în 5 aprilie, astfel că instanţele vor soluţiona contestaţiile în regim de urgenţă, în cel mult două zile. Candidaturile rămân definitive cel mai târziu în 16 aprilie.

Agenţia Naţională de Integritate a trimis BEC, în 26 martie, o informare în care se arăta că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European.

 
Pe 19 martie, Mircea Diaconu a anunţat că şi-a dat demisia din PNL şi va candida independent la alegerile europarlamentare, el adăugând că urmează să strângă 100.000 de semnături pentru a-şi putea depune candidatura "şi pentru ca ANI să o poată contesta".
 
Pe de altă parte, în 13 martie, după ce Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Mircea Diaconu pentru conflict de interese, ANI informa că această decizie a instanţei "nu influenţează în niciun fel interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European".

Pe 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C. I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.
 
În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa competentă să judece parlamentari.

 


 
 

Parteneri
x close