Antena 3 CNN Politică Scandal monstru în ședința de Guvern din cauza avizelor pentru proiectele de ordonanță

Scandal monstru în ședința de Guvern din cauza avizelor pentru proiectele de ordonanță

Scandal monstru, marți seară, într-una dintre cele mai lungi ședințe de Guvern ale actualului Cabinet.

Scandal monstru în ședința de Guvern din cauza avizelor pentru proiectele de ordonanță
Sursa foto: foto: gov.ro
04 Feb 2020   •   21:27

Tensiunea a atins cote maxime în timpul ședinței Guvernului Orban. Potrivit unor surse din cadrul Guvernului, miniștrii și-au adus staff-ul tehnic pentru a lucra la cele 24 de proiectele de ordonanță.

Reproșurile aduse de unii miniștri colegilor lor de Cabinet este că au venit nepregătiți în ședință neavând toate avizele obținute, inclusiv de la Ministerul Justiției, motiv pentru care premierul Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor ca aceștia să lucreze alături de staff-ul fiecărui minister în parte în timpul ședinței.

Mai multe detalii, de la reporterul Antena 3 Vasile Marcu:

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că 'este un record mondial să intri în aceeaşi zi în şedinţă de guvern cu 24 de ordonanţe de urgenţă', aşa cum spune că a făcut Guvernul Orban marţi.

"Nu am vrut să intrăm cu Biroul permanent reunit în noapte, să nu lucrăm noaptea ca şi hoţii, cum lucrează Guvernul în acest moment. Este o premieră în România ca în aceeaşi zi să intri în şedinţă de guvern cu 24 de ordonanţe de urgenţă. Este un record mondial, cred că absolut, în orice stat democratic şi am amânat BPR astăzi la prânz să vedem şi noi cu ce va veni Guvernul, cât am apucat pe timpul zilei, nu am aşteptat, cred că o să termine Guvernul noaptea. Am vrut să vedem cu ce ordonanţe va veni Guvernul. (...) Cel mai teamă mi-a fost de ordonanţa cu sănătatea. Domnul prim-ministru, în momentul acesta, a privatizat sănătatea românilor fără nicio explicaţie. Noi nu avem nicio problemă să fie încurajate spitalele private, singura problemă pe care o avem este că ministrul Sănătăţii, cel care a promovat ordonanţa, lucrează şi la spital privat şi este şi ministru. Şi nu numai atât, ne aşteptam ca premierul să iasă să spună că românii nu vor plăti bani în plus dacă se tratează în spitale private sau se tratează în continuare la stat", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a adăugat că "logica Guvernului este clară - cine are bani va trăi, cine nu are, va muri".

"Este cea mai macabră ordonanţă, cel mai netransparent mod de a face o aşa-zisă reformă în sănătate în acest moment. Dacă românii acceptă acest lucru, asta este. Este inuman ceea ce a făcut Guvernul Orban în acest moment. Mai mult, am văzut că au venit şi cu o ordonanţă, după ce ne-am chinuit 30 de ani să scăpăm de turismul electoral, au venit cu o ordonanţă prin care au legiferat turismul electoral. Dacă românii acest lucru îşi doresc, îi invit să voteze în continuare cu Partidul Naţional Liberal", a menţionat el.

Ciolacu a mai spus că în momentul acesta "turismul electoral este în floare".

"Vom putea să mergem din judeţ în judeţ, vom putea vota oriunde. Eu vă spun că acest sistem nu a funcţionat ultima oară. Dacă dorim să ne întoarcem cu 20 de ani în democraţie, cu această ocazie o facem", a adăugat liderul PSD.

El a apreciat că "acest sistem avantajează de obicei pe cei care sunt la putere şi organizează alegerile".

"Aţi văzut că au vrut să forţeze şi consiliile judeţene astăzi. Mă bucur că în cadrul Guvernului mai există şi oameni cu minte şi care vor să respecte totuşi legea şi îl felicit pe ministrul Justiţiei că nu a avizat aşa ceva. Nu am avut discuţii nici cu domnul Orban, nici cu domnul Predoiu, nici înainte şi nici după", a arătat Ciolacu.

 

Premierul Ludovic Orban a reafirmat, marţi, că moţiunea de cenzură nu are numărul necesar de voturi pentru a trece de votul Parlamentului.

"Conform evaluării noastre, nu există numărul de voturi necesare astăzi. (...) Din punctul meu de vedere, astăzi, pe evaluarea pe care o avem, dacă nu apar repoziţionări din partea unor actori politici care să aibă o oarecare consistenţă numerică, moţiunea cum este astăzi (...) nu are şanse să treacă", a subliniat Orban, potrivit Agerpres.

El a susţinut că liderul Pro România, Victor Ponta, "încă mai poate să îşi schimbe părerea de zece ori până la momentul votului".

Premierul vorbit şi despre votul de învestitură a unui nou Guvern în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată.

"Legat de această eventualitate noi am luat decizia foarte simplă ca parlamentarii PNL să nu voteze învestirea niciunui guvern pentru a putea declanşa alegeri anticipate. (...) Dacă după ce ne-au dat jos prin moţiune de cenzură vor vota învestirea aceluiaşi guvern înseamnă că trebuie să se caute şi oricum cred că va râde toată ţara de ei", a spus Orban.

El a afirmat că Guvernul va continua să îşi angajeze răspunderea pe anumite proiecte de lege.

"În cazul în care moţiunea de cenzură va avea deznodământul pe care îl anticipez eu, va fi adoptată legea (privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin - n.r.). Noi vom continua să provocăm majoritatea parlamentară astfel încât să îi obligăm să depună moţiuni de cenzură ca să nu se poată adopta proiectele de lege pentru care ne angajăm răspunderea", a precizat Ludovic Orban.

Prim-ministrul a mai spus că este posibil să candideze la viitoarele alegeri parlamentare, dar că nu a luat încă o decizie în acest sens.
 

×
Subiecte în articol: guvern Ludovic Orban
Parteneri
Un nou val de praf Saharian vine peste România
x close