Antena 3 CNN Politică Schimbare de poziţie: Ministrul Ridzi se gândeşte să dea în judecată firmele beneficiare ale contractelor MTS

Schimbare de poziţie: Ministrul Ridzi se gândeşte să dea în judecată firmele beneficiare ale contractelor MTS

Schimbare de poziţie: Ministrul Ridzi se gândeşte să dea în judecată firmele beneficiare ale contractelor MTS
Sursa foto: Monica Iacob Ridzi
08 Iul 2009   •   16:05

Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi s-a răzgândit. După ce ministrul a dat un certificat de bună purtare firmelor care au contractat lucrările de organizare a festivităţilor de Ziua Tineretului, semnând procesele verbale de recepţie, Ridzi ia acum în calcul trimiterea în instanţă a Artisan Consulting şi Mark SRL. Artisan Consulting şi Mark SRL sunt criticate de Ridzi că nu au respectat obligaţia contractuală de a informa ministerul despre subcontractorii angajaţi. Ministrul a sugerat că cele două firme ar fi direcţionat o parte din banii primiţi de la MTS către o altă destinaţie decâte cele prevăzute în contract. Ridzi a mai lăst să se înţeleagă că ar putea ordona sancţiuni dure în cazul subordonaţilor săi desemnaţi cu coordonarea evenimentului şi atribuirea contractelor, care nu au avut habar că firmele contractante aveau acelaşi sediu social şi acţionariat.

Auditul recomandă

?Cele două firme aveau obligaţia să ne anunţe dacă cu subcontractat lucrările, dar nu au făcut-o. O să fac o evaluare foarte clară a tot ceea ce s-a întâmplat în minister. Sper ca până mâine sau cel târziu vineri să am raportul de audit. Eu am delegat persoane din minister pentru atribuirea contractelor şi pentru modul de derulare al acestora. Voi lua toate măsurile care se impun. Voi fi foarte fermă în măsurile pe care le voi lua? a afirmat Ridzi după audierea de astăzi, întrebată fiind dacă va dispune sancţionarea directorilor şi membrilor comisiei de evaluare care s-au ocupat cu atribuirea contractelor către cel două firme.

Gorghiu: "Nu văd cum ar putea să dea în judecată firmele"

Ministrul a precizat că ia în calcul şi darea în judecată a celor două firme pentru nerespectarea relaţiilor contractuale. Juridic însă, acest lucru este imposibil. Ministrul a semnat cu propria mână procesele verbale de recepţie, validând onorarea serviciilor prestate de cele două firme de Ziua Tineretului, fapt invocat şi de preşedintele comisiei Alina Gorghiu.

"Nu văd cum ar putea să le dea în judecată pentru că şi procesele verbale de recepţie sunt semnate de cei din minister, şi cred că şi de domnia sa (ministrul Tineretului, Monica Iacob Ridzi -n.r.). Este o opţiune pe care dacă o consideră viabilă n-are decât să o facă, în aceste condiţii am o rezervă că ar putea să obţină un rezultat pozitiv pentru faptul că, repet, a semnat în calitate de ordonator principal de credite toate documentele în legătură cu acest eveniment", a declarat Gorghiu.

Ministrul "nu ştiu", "nu cunosc", "nu sunt informată"

Ideea i-a fost oferită Ministrului Tineretului în cadrul audierilor de către deputatul PSD, Aura Vasile. "Eu am aflat de la dumneavoastră (de la membrii Comisiei de anchetă în cazul Ziua Tineretului -n.r.) că există şi subcontractori. Noi ca minister, noi nu avem de unde să ştim dacă firma care se obligă să ne presteze un serviciu lucrează sau nu prin subcontractori (...) Dacă au fost subcontractori erau obligaţi să ne ceară acordul pentru ei, dacă nu au făcut-o, trebuie să răspundă", a afirmat Ridzi, precizând că Ministerul nu avea de unde să ştie dacă au existat subcontractori.

Ministrul s-a plâns comisiei că firmele respective refuză orice dialog cu MTS şi a recunoscut că este posibil ca diferenţa de bani, rezultată între tarifele percepute de cele două firme şi banii acordaţi ulterior subcontractorilor, să fi ajuns în publicitate.

"Noi nu am plătit pentru aşa ceva, este posibil ca acolo să fie banii. Din păcate, firmele refuză orice dialog cu ministerul", a mai spus ministrul, arătând că a emis o adresă în scris, în care a chemat la minister reprezentanţii firmelor şi le-a cerut şi să dea lista cu subcontractorii.

Ministrul a invocat clauzele contractuale care stipulează obligaţia firmelor Artisan Consulting şi Mark SRL de a subcontracta în aceleaşi condiţii. "Era obligaţia lor să ne furnizeze asftel de informaţii. Dacă firmele au greşit cu ceva, să plătească. Dacă cineva a greşit în executarea acestui contract, să suporte consecinţele. Îmi doresc foarte mult să aflu ce s-a întâmplat şi mâine (joi. n.r) după ce voi vedea auditul, sper să îl am mâine, cel tâziu vineri, voi vedea dacă am sau nu această posibilitate în mod legal", a mai spus Ridzi.

Ridzi: "Ştiu foarte clar că sunt nevinovată"

În ceea ce priveşte evoluţia audirilor de astăzi din comisie, Ridzi a criticat ?intervenţiile ironice şi întrebările tendenţioase al unor membri ai acestui for?, dar a precizat că se va prezenta în faţa instituţiilor abilitate ale statului de fiercare dată când va fi nevoie.

?Ştiu foarte clar că sunt nevinovată şi că lucrurile au fost făcute în mod legal. Vreau să clarificăm aceste suspiciuni? a mai spus Ridzi.

Întrebată de ce nu a organizat o licitaţie publică pentru evenimentele de Ziua Tineretului, ministrul a susţinut că pentru astfel de evenimente nu ar fi necesară o licitaţie, dar că pe viitor, "nu se va mai achiziţiona nimic în Minister decât prin licitaţie" pentru evitarea unor asemenea situaţii.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close