Antena 3 CNN Politică Schimbare de strategie electorală: Interesul cetăţeanului, fredonat de PSD şi PDL pe melodii economice diferite

Schimbare de strategie electorală: Interesul cetăţeanului, fredonat de PSD şi PDL pe melodii economice diferite

Schimbare de strategie electorală: Interesul cetăţeanului, fredonat de PSD şi PDL pe melodii economice diferite
Sursa foto: Guvern
29 Iun 2009   •   17:51

PSD şi PDL au lăsat umflarea de muşchi şi injuriile deoparte pentru a se contra electoral în programe şi măsuri economice. Conducerile celor două partide de guvernământ au abandonat strategia bătăioasă a declaraţiilor războinice pentru a cânta simultan, dar pe alte arii, propriile lor melodii economico- electorale. Dacă PSD a anunţat că va elabora în cursul acestei săptămâni un program de şase luni, structurat pe soluţiile de atenuare a efectelor crizei, democrat-liberalii, prin ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, au preferat să tragă pe spuza lor beneficiile de imagine ale programului ?Prima Casă?, mutând de la Palatul Victoria la sediul de partid anunţarea primelor rezultate palpabile ale implementării acestuia.
Cum atacurile verbale la adresa colegilor de guvernare transpirate în presă nu au evut efectul scontat, social-democraţii au ales o nouă tactică pentru imaginea partidului: au îmbraţişat brusc poziţia guvernantului responsabil, preocupat numai de binele cetăţeanului în perioada de criză economică şi mai deloc de luptele politice pentru putere sau de numiri în funcţii.
?Pacheţelul de probleme?, abandonat pentru echipa de specialişti, ?garantată Vanghelie?
Primul care a dat tonul astăzi a fost liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie. ?Nu mă interesează nicio funcţie şi nu vreau să mai discut despre numiri. Eu cred că pe  fond, până la urma urmei, nu se pot câştiga alegerile că dăm un director afară sau că mai punem unul. Eu cred că lumea se va sătura de circul ăsta. Din punctul meu de vedere, nu mă mai întrebaţi că nu vreau să mai numesc niciun om şi n-am cu cine să discut. Poate să îi dea domnul Berceanu sau domnul Videanu pe toţi afară. Să-i dea pe toţi că poate e mai bine aşa", a susţinut liderul pesedist, după ce acum două săptămâni şi ceva tuna şi fulgera la adresa ?pacheţelului de probleme? legat de numirile unor social-democraţi în ministerele conduse de PDL.
Marşând pe problemele românilor care i-au ocupat agenda, preşedintele PSD Bucureşti a reluat criticile la adresa impozitului forfetar, anuţând că are deja o echipă de specialişti care lucrează la soluţii pentru înlocuirea impozitului forfetar, caracterizat drept cea mai "proastă acţiune" şi comparat cu "scărpinatul cu pieptenele pe spate".
"Mă voi concentra, am o echipă de specialişti, mă voi concentra exact cu nişte propuneri viabile, care eu le consider că pot fi puse în aplicare, o să le propun şi la partid, o să le propun şi în coaliţie, şi populaţiei, cred că o să facem şi nişte întâlniri la Bucureşti, cu o parte a populaţiei Bucureştiului, dacă va fi cazul o să facem întâlniri şi cu populaţia României din Giurgiu, din Galaţi, din Craiova, unde p să mergem. Nu o să vin să propun nişte lucruri demagogice, care nu trebuie să fie puse în practică, cu logică, trebuie să vedem ce am câştigat şi ce am pierdut, câte firme s-au desfiinţat de la începutul anului, cât câştigau şi cine creea evaziunea şi cine a rămas", s-a lăudat Vanghelie.
Conform unor surse social-democrate, liderii PSD au adus în discuţie, în Biroul Permanent de luni, varianta introducerii impozitului pe venit progresiv, în sensul majorării impozitului pentru veniturile ce depăşesc un anumit prag. Social-democraţii ar fi căzut de acord ca, în eventualitatea materializării propunerii de introducere a impozitului progresiv, prima treaptă de impozitare să rămână de 16%.
Responsabilitate civică marca PSD: Program de atenuare a crizei pe viitoarele şase luni
Ştafeta subitei atmosfere de responsabilitate civică care a cuprins tabăra social-democrată a fost preluată de purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Nicolescu Duvăz. "Soluţiile economice pentru un program de atenuare a crizei pe viitoarele şase luni, care să prevadă situaţia la zi si ce ne propunem până la sfârşitul acestui an, vor fi elaborate în cursul acestei săptămâni şi comunicate, probabil, colegilor de guvernare la începutul săptămânii viitoare", a declarat Duvăz, luni, după şedinţa BPN a PSD.
Duvăz a precizat că se impune elaborarea unei analize la nivelul Guvernului privind politicile economice şi măsurile de atenuare a crizei. "Măsurile economice pe care ni le-am propus au fost depăşite de realităţi. Situaţia s-a înrăutăţit şi măsurile trebuie revizuite. O bună parte dintre ele nu au creat efectele pe care ni le doream şi vom avea o discuţie foarte serioasă cu partenerii de guvernare, cu propuneri serioase. Aici nu e vorba de a arunca mingea de la unul la altul. Trebuie să facem cu toţii propuneri şi să facem un angajament solid pentru următoarele şase luni", a mai explicat el.

Pogea, purtătorul veştilor bune către cetăţean via Modrogan
În acelaşi timp, în zona democrat-liberală, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, confunda sediul de partid cu Palatul Victoria, pentru a se face mesagerul veştilor bune pentru populaţie.
Pogea s-a lansat, după şedinţa conducerii PDL, într-o amplă expunere a beneficiilor programului ?Prima Casă?. Ministrul a ţinut să sublinieze că au fost primite oferte pentru programul "Prima Casă" de la 20 de bănci, unele din ele prevăzând costuri totale cu 42-49% mai scăzute decât creditele ipotecare, ceea ce înseamnă zeci de mii de euro care pot fi economisiţi.
"Aş putea spune că multe dintre bănci au oferit sub oferta noastră, deci oferta lor este mult îmbunătăţită, ca atare această competiţie care se va stabilit nu va fi decât în interesul cetăţeanului", a plusat Pogea.
Pogea a mai spus că, întrucât a fost vorba de suprascriere, statul român a stabilit un plafon de garanţii de 1 miliard iar băncile au suprascris.
"Practic, în urma analizei ofertelor primite de la bănci, plafonul acceptat a fost stabilit pro-rata", a mai explicat Pogea, dând şi câteva exemple. Astfel, potrivit ministrului, "BCR are un plafon acceptat de 308 milioane de euro, BRD, de 171 de milioane, Alpha Bank, de 68,5 milioane, Banca Românească, de 68,45 milioane, CEC, de 64,68 milioane, Volksbank, de 51,33 milioane".
Pogea a menţionat că toate aceste cifre care reprezintă plafonul acceptat de bănci vor fi prezentate pe site-ul Ministerului.
"Invit tinerii şi cetăţenii României eligibili să participe la acest program", a mai spus ministrul Finanaţelor.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close