Antena 3 CNN Politică Schimbarea directorilor deconcentraţi, nesupusă dezbaterii pentru "evitarea atingerii interesului public"

Schimbarea directorilor deconcentraţi, nesupusă dezbaterii pentru "evitarea atingerii interesului public"

Schimbarea directorilor deconcentraţi, nesupusă dezbaterii pentru "evitarea atingerii interesului public"
Sursa foto: Guvern
24 Apr 2009   •   13:17

Aproximativ 2000 de persoane vor fi înlocuite de vineri din funcţiile de director şi director adjunct ca urmare a aplicării ordonanţei privind serviciile deconcentrate. Actul cu care liderii coaliţiei se laudă că va servi la uşurarea aplicării programului guvernamental la nivel naţional nu a fost supus nici unei dezbaterii publice a societăţii civile înainte de adoptare. Lipsa transparenţei a fost justificată de autorităţi prin "evitarea atingerii interesului public".

Legea transparenţei decizionale obligă autorităţile să informeze în prealabil, din oficiu, asupra problemelor de interes public care urmează să fie dezbătute, precum şi asupra proiectelor de acte normative, să consulte cetăţenii şi asociaţiile legal constituite în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative şi să asigure participarea activă a cetăţenilor la luarea deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative.

Toţi şefii serviciilor deconcentrate numiţi de fosta guvernare liberal-udemeristă vor fi demişi până în această seară seară. 2000 de directori, printre aceştia numărându-se inspectori şcolari şi sanitari veterinari, directori de la Garda Financiară şi de la ANAF vor trebui să elibereze birourile în maximum 30 de zile, cât va dura preavizul impus de Codul Muncii pentru funcţiile de conducere.

Sub masca performanţei manageriale, a restrângerii cheltuielilor bugetare şi a interesului public, democrat-liberalii şi social-democraţi aflaţi la putere au obţinut instrumentele necesare pentru denarcarea liberalilor şi udemeriştilor din aceste funcţii.

Autorităţile centrale au găsit şi o scuză pentru faptul că nu a supus textul ordonanţei dezbaterii publice. În nota de fundamentare a ambelor acte normative se arată că documentele nuau fost prezentate în prealabil, spre informare, societăţii civile şi organizaţiilor neguvernamentale, conform Legii transparenţei decizionale în administraţia publică, din cauza "circumstanţelor excepţionale" şi în vederea "evitării atingerii aduse interesului public".

"În aplicarea prevederilor articolului 6 alineatul 9 din Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, având în vedere circumstanţele excepţionale, care impun adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării atingerii aduse interesului public, proiectul nu a fost supus procedurii de transparenţă decizională" se punctează în nota de fundamentare a ordonanţei.

Jumătate din cei afectaţi de conţinutul acestui act normativ aparţin Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP). Serviciile deconcentrate vor fi conduse de un director coordonator al cărui mandat poate fi încheiat pe o perioadă de cel mult patru ani, cam cât durează o guvernare în mod obişnuit.
Printre serviciile deconcertate se numără Direcţiile de Sănătate Publică, Casele de Asigurări şi Sănătate Publică, Direcţiile pentru Cultură, Culte, Patrimoniu Cultural, Comisariatele pentru Protecţia Consumatorului, Oficiile Teritoriale pentru IMM-uri.
Liderul SNFP, Sebastian Oprescu a anunţat că, luni, va sesiza Avocatul Poporului în vederea atacării la Curtea Constituţională a OUG privind numirea politică a şefilor de deconcentrate publicată, miercuri seara, în Monitorul Oficial.
"De asemenea, fiecare conducător de instituţie publică va fi sprijit de avocaţii noştri pentru a-şi păstra locul de muncă. În cazul în care acesta va fi destituit din funcţia publică, va ataca în instanţă pe partea de contencios administrativ decizia", a precizat Oprescu, ciatat de Mediafax..
Ordonanţa de urgenţă care modifică procedurile de conducere a serviciilor a fost publicată în Monitorul Oficial la puţine ore după avizul Guvernului. Criticată de către societatea civila şi PNL încă din momentul aducerii sale în discuţie, ordonanaţă este privită ca o nouă metodă de politizarea a direcţiilor teritoriale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close