Antena 3 CNN Politică Scrisoarea de intenţie privind asumarea, trimisă de Boc la Parlament

Scrisoarea de intenţie privind asumarea, trimisă de Boc la Parlament

Scrisoarea de intenţie privind asumarea, trimisă de Boc la Parlament
Sursa foto: Emil Boc
03 Sep 2009   •   13:41

Premierul Emil Boc a trimis joi Parlamentului scrisoarea de intenţie privind asumarea răspunderii în Parlament pe trei legi, şi anume, cea privind educaţia naţională, salarizarea unitară şi reorganizarea agenţiilor guvernamentale cu reducerea cheltuielilor în sectorul public. Documentul ce poartă semnătura premierului a sosit la Parlament, dar nu este însoţit însă de pachetul legislativ. Luni este stabilită o şedinţă a Birourilor Permanente reunite în care se va stabili calendarul asumării.
Decizia de trimiterea a scrisorii de intenţie a fost luată ieri în urma unei şedinţe de 10 ore a Guvernului, în care cele trei acte normative au fost analizate în detaliu. Emil Boc a ţinut să anunţe după şedinţă că legile educaţiei, mprul discordiei între PSD şi PD-L, au la bază propunerile Comisiei Miclea şi Pactul Naţional pentru Educaţie.

Astfel, Executivul a decis ca învăţământul obligatoriu să fie de 10 clase, incluzând şi clasa pregătitoare. În varianta ministrului de resort Ecaterina Andronescu care a căzut în şedinţa executivului se propunea 12 clase obligatorii, plus clasa pregătitoare.

O altă diferenţă de optică constă în vârsta de pensionare a profesorilor universitari. Guvernul a decis ca profesorii universitari să iasă la pensie la vârsta de 65 ani, propunere inclusă în pachetul
de legi avansat de Comisia Miclea, şi nu la 70 de ani, prevedere care va fi aplicată inclusiv cadrelor didactice coordonatoare de proiecte de doctorat. De asemenea, se elimină condiţiile de vechime pentru ocuparea poziţiilor în învăţământul superior.

Totodată, rectorii vor deţine funcţia până la vârsta de 65 ani, după care pot avea funcţii didactice, dar numai cu aprobarea Senatului Universităţii. Proiectul de lege a educaţiei prevede şi elaborarea Codului de etică, un raport anual al rectorului privind respectarea eticii şi anularea concursurilor obţinute prin plagiat sau pe bază de incompatibilităţi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Boc scrisoare asumare parlament educatie legi
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close