Antena 3 Politică Scrisoarea lui Băsescu către Pivniceru, în care îi spune că va respinge procurorii rezultaţi din concurs

Scrisoarea lui Băsescu către Pivniceru, în care îi spune că va respinge procurorii rezultaţi din concurs

de M.Z.    |    04 Apr 2013   •   19:56
Scrisoarea lui Băsescu către Pivniceru, în care îi spune că va respinge procurorii rezultaţi din concurs
Sursa foto: Foto: Intact Images

Scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu către fostul ministru al Justiţiei Mona Pivniceru face referire la solicitarea Comisiei Europene privind "credibilitatea" şi "transparenţa" procedurii de selecţie a procurorilor-şefi pentru DNA şi Parchetul General, invocându-le pentru asumarea propunerilor.

Scrisoarea dată publicităţii joi de Administraţia Prezidenţială este datată 1 octombrie 2012, "în atenţia" premierului Victor Ponta şi către Mona Piviniceru, la acel moment ministrul al Justiţiei.

Redăm integral textul scrisorii:

"Stimată doamnă ministru,

Având în vedere faptul că în perioada imediat următoarea trebuie să daţi curs propunerilor de numire în funcţiile de Procuror General al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, vă aduc la cunoştinţă că am luat act de scrisoarea Comisiei Europene nr. 1280829 din 21.09.2012 prin care sunt semnalate temeri cu privire la credibilitatea şi transparenţa deplină a procedurii de selecţie a candidaturilor pentru cele două funcţii.

Pentru o mai bună credibilizare a procesului de desemnare, nutresc speranţa că veţi implementa, în faza selecţiei acestor candidaturi, toate criteriile recomandate de Comisia Europeană şi acceptate de autorităţile române, în vederea asigurării unor numiri care să nu fie susceptibile de contestaţii.

Dacă procesul de selecţie, în urma căruia veţi propune persoanele pentru funcţiile de Procuror General al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nu va fi caracterizat de transparenţă, echidistanţă, corectitudine şi credibilitate, nu voi da curs acestor numiri.

Alternativ, în cazul în care modificarea criteriilor de selecţie, în vederea asigurării transparenţei procesului de selecţie, nu vă este convenabilă şi având în vedere urgenţa numirii în funcţiile de Procuror General al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca urmare a expirării mandatelor acestora, vă propun respectarea întocmai a dispoziţiilor art. 54 din Legea nr. 303/2004, în scopul găsirii unor soluţii acceptate de Ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi Preşedinte, sens în care consider oportună o consultare prealabilă între aceste autorităţi. Astfel, urmând această cale legală, este posibilă o soluţie care ar permite asumarea responsabilităţii numirii în cele două funcţii de conducere, în scopul continuării eficiente a activităţii Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Vă rog să primiţi, stimată doamnă ministru, asigurarea întregii mele consideraţii.
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
TRAIAN BĂSESCU"

Citeşte şi Băsescu: Pivniceru nu a respectat legea. I-am scris din 1 octombrie, că resping procurorii rezultaţi din concursul ei
×
Subiecte în articol: mona pivniceru scrisoare

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close