Antena 3 CNN Politică Scutaru: România nu are resurse pentru a se implica militar în Libia

Scutaru: România nu are resurse pentru a se implica militar în Libia

Scutaru: România nu are resurse pentru a se implica militar în Libia
Sursa foto: Foto: Mediafax
19 Mar 2011   •   18:40
România trebuie să aştepte o decizie şi o reacţie a NATO privind o operaţiune militară în Libia, iar CSAT să exprime un punct de vedere, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru, citat de Mediafax. Scutaru a adăugat că resursele României nu permit o implicare militară.

"România trebuie să susţină din punct de vedere politic intervenţia statelor democrate. Trebuie să aşteptăm decizia NATO pe acest subiect şi modul în care va reacţiona, ca un corp întreg, NATO. După ce vor exista aceste clarificări cred că CSAT-ul trebuie să exprime un punct de vedere?", a declarat, sâmbătă, George Scutaru, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. 

Deputatul PNL a atras atenţia că rezoluţia adoptată de Consiliul de Securitate al ONU face posibile doar intervenţii aeriene, nu şi terestre.

" România este implicată în alte teatre de operaţiuni în cadrul NATO cu un număr considerabil de militari, iar din punct de vedere al tehnicii din dotare şi logistic nu cred că avem capacitatea de a ne alătura acelor state care pun la dispoziţie mijloace de lovire aeriană. Trebuie să urmărim deciziile care se iau în cadrul NATO dar în acest moment resursele României nu permit o implicare militară. Cel mult, putem discuta de un sprijin umanitar ţinând cont şi de faptul că România a dovedit că are capacitatea des a organiza extragerea din Libia a propriilor cetăţeni şi a cetăţenilor altor state ", a comentat Scutaru. 

Deputatul PNL a mai atras atenţia, în acest context, că a sosit momentul ca la nivelul Guvernului să fie luată o decizie pentru finanţarea programului multirol. 

El a mai spus că dincolo de manifestările de solidaritate cu NATO, România are de fapt în prezent cel mai mic buget de apărare (0,8% din PIB) iar perspectivele pe următorii trei ani aşa cum arată prognoza Ministerului Finanţelor indică faptul că în 2014 bugetul alocat apărării va fi de 0,72% din PIB.
 

×
Subiecte în articol: NATO Libia PNL CSAT George Scutaru
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close