Antena 3 CNN Politică USR cere demisia lui Teodor Meleșcanu

USR cere demisia lui Teodor Meleșcanu

USR cere demisia lui Teodor Meleșcanu
02 Feb 2018   •   15:46

USR cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, invocând declaraţiile acestuia referitoare la faptul că autorităţile de la Bruxelles ar condiţiona finanţările europene pentru România de respectarea statului de drept.

"Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, îndepărtează iar România de Uniunea Europeană, aşezând-o pe acelaşi palier cu Polonia. Afirmaţia iresponsabilă potrivit căreia ţara noastră respinge intenţia Bruxelles-ului de a condiţiona finanţările europene de respectarea statului de drept nu ţine cont de angajamentele pe care şi le-a luat România faţă de instituţiile europene, odată cu aderarea la spaţiul comunitar", scrie liderul USR, Dan Barna, vineri, pe Facebook.

Barna susţine că este vorba de "un nou atac la companiile multinaţionale care-şi desfăşoară activitatea în România şi care contribuie la susţinerea mediului privat prin crearea de mii de locuri de muncă".

"De asemenea, domnul Meleşcanu pare că doreşte să cultive, în paralel, un filon naţionalist în conştiinţa publică, ceea ce ar ajuta în retorica anti-UE. Ba mai mult, la întâlnirea de săptămâna aceasta cu omologul polonez, Jacek Czaputowicz, Meleşcanu a dat de înţeles că România va susţine Polonia în cazul în care Consiliul Uniunii Europene va adopta vreo decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez. Înţelegem de aici că România ar vrea să fie ca Polonia, să primească în continuare fonduri europene, dar să continue să schimbe legile justiţiei fără a ţine cont de numeroasele semnale de alarmă primite din partea partenerilor externi", menţionează Dan Barna.

El subliniază că, potrivit art. 11 alin.1 din Constituţie, statul român "se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte".

"De asemenea, ar trebui să-şi aducă aminte de condiţionalităţile ex-ante pe care le are România, din care 5 sunt încă neîndeplinite, iar Comisia Europeană se pregăteşte deja să ne trimită scrisori de pre-suspendare a fondurilor europene. Pierderea acestor fonduri şi poziţionarea împotriva Uniunii Europene, aceasta este calea cea mai sigură de a condamna România la subdezvoltare şi izolare, o întoarcere abruptă la sărăcia anilor '90", mai adaugă liderul USR.

Dan Barna adaugă că poporul român nu i-a dat mandat ministrului de Externe să exprime această poziţie "anti-UE".

"Nu ştim cine i-a dat mandat ministrului de Externe să exprime această poziţie anti-UE, în mod cert nu poporul român, de bine ce nu am văzut-o până acum în niciun program de guvernare al actualei coaliţii, dar o respingem fără drept de apel! Teodor Meleşcanu ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de ministru imediat, pentru că românii nu susţin izolarea ţării faţă de Europa şi nici nu au votat pentru asta", conchide Barna.

Legarea fondurilor europene de "alte elemente" ar constitui "o încălcare grosolană" a principiilor Uniunii Europene, a declarat ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, joi, în cadrul unei declaraţii comune de presă cu omologul său polonez, Jacek Czaputowicz.

"În legătură cu legarea fondurilor de alte elemente, din punctul meu de vedere, ar constitui o încălcare grosolană nu numai a prevederilor, dar şi a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, care au ca obiectiv fundamental solidaritatea şi asigurarea convergenţei între economiile statelor membre", a spus şeful diplomaţiei române la declaraţia de presă comună.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Teodor Meleşcanu Dan Barna
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close