Antena 3 CNN Politică Secretele arhivei SIPA. Iulia Scântei: Erau constatări care priveau nu doar mediul penitenciar, ci și mediul politic și magistrați în funcție

Secretele arhivei SIPA. Iulia Scântei: Erau constatări care priveau nu doar mediul penitenciar, ci și mediul politic și magistrați în funcție

Secretele arhivei SIPA. Iulia Scântei: Erau constatări care priveau nu doar mediul penitenciar, ci și mediul politic și magistrați în funcție
Sursa foto: Foto: Antena 3
05 Iul 2017   •   19:24

Senatorul PNL, Iulia Scântei, membră în comisia care a redactat raportul privind arhiva SIPA, a declarat la emisiunea La ordinea zilei, că a constatat mai multe nereguli în perioada în care a fost mandatată să acceseze arhiva, în iunie 2007. 

Aceasta a descris în ce stare a găsit documentele, atunci când a intrat pentru prima dată în arhiva SIPA.

”Nu există dosare după nume în arhiva SIPA. Toate documentele au fost arhivate și clasificate, în cartoane legate, în funcție de anii calendaristici și de proveniență, în sensul de serviciul teritorial care le-a transmis”, a spus senatorul PNL. 

Iulia Scântei a arătat, la Antena 3, că, în momentul în care a ajuns în arhiva SIPA a putut constata, împreună cu colegii ei din comisie, ce au lecturat predecesorii lor. 

„Surpriza a fost că un membru al fostei comisii, angajat al Ministerului Justiției, era vizat în nota respectivă, la pagina la care fusese lăsată deschisă”, a spus Iulia Scântei.

„Eu nu am căutat ce îmi trebuia. Mie nu îmi trebuia nimic. Trebuia să constat dacă arhiva poate fi predată, potrivit dispozițiilor. Am aflat că a fost arhivată necorespunzător, că s-au depășit termenele, că serviciile teritoriale au transmis alandala documentele către structura centrală a Administrației Naționale a Penitenciarelor, că nu există o cronologie a notelor venite din teritoriu. (...) Vreme de mai bine de jumătate de an am stat să vedem dacă ceea ce au scris cei dinainte, că au legat fără să menționeze ce reprezintă în conținutul dosarului, care e tematica acelor note, să vedem că stocul faptic corespunde cu ceea ce au consemnat în scris”, a mai spus senatorul PNL, Iulia Scântei.

Iulia Scântei: Fostul serviciu și-a depășit atribuțiile

Totodată, Iulia Scântei a dezvăluit, la Antena 3, că notele din arhiva SIPA indică faptul că serviciul și-a depășit atribuțiile.

”S-au depășit atribuțiile de către fostul serviciu, așa reieșea din ceea ce am găsit noi acolo. Adică erau constatări sau note care priveau nu doar mediul penitenciar, ci și mediul politic, magistrați care erau încă în funcții, fie la Înalta Curte, la CCR sau CSM și date care țineau de viața lor privată”, a dezvăluit aceasta.

 

 

 

×
Subiecte în articol: La Ordinea Zilei Dana Grecu Arhiva SIPA
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close