Antena 3 CNN Politică Șeful comisiei de control SRI, despre acoperiții din politică, justiție și presă

Șeful comisiei de control SRI, despre acoperiții din politică, justiție și presă

Șeful comisiei de control SRI, despre acoperiții din politică, justiție și presă
27 Ian 2017   •   00:27

Adrian Țuțuianu, șeful comisiei de control a activității SRI, a fost invitatul lui Mihai Gâdea, joi seară, într-o ediție eveniment Sinteza Zilei.

Mihai Gâdea a abordat și subiectul acoperiților din justiție, politică și presă și a întrebat dacă există astfel de agenți sau informatori în aceste domenii.

Țuțuianu a explicat că în politică și justiție lucrurile sunt clare, dar în presă lucrurile sunt ceva mai nuanțate:

"Răspunsul foarte ferm dat de domnul director Hellvig a fost că nu există la acest moment acoperiți în justiție și acest lucru oricum este interzis de lege. Din anul 2004, Legea Magistraților interzice procurorilor, judecătorilor, personalului auxiliar. Acei oameni nu au voie să fie acoperiți, să fie colaboratori sau agenți ai vreunui serviciu de informații. Ni s-a comunicat ieri că CSM a fost beneficiar al unor informații de acest tip, pentru că există o procedură legală. CSM poate cere asemenea date. Cât despre politică, ni s-a spus că nu există în partide politice ofițeri acoperiți. Apoi, în presă, răspunsul este foarte simplu. Ofițeri acoperiți se recrutează din orice alte medii din societatea civilă, cu excepții unde este interzis. Teoretic, chiar și practic, sunt oameni care au recunoscut acest lucru. Un om de presă, din perspectiva unui serviciu de informații, poate fi foarte util. Este un om care are multe conexiuni, are acces în multe locuri. (...) La acest moment, nu există interdicție pentru serviciile secrete, oricare sunt ele, să încerce să aibă oameni din presă.", a explicat Adrian Țuțuianu.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close