Antena 3 CNN Politică Senatul a respins cererea lui Băsescu prin care solicita oprirea finanţării unor academii

Senatul a respins cererea lui Băsescu prin care solicita oprirea finanţării unor academii

Senatul a respins cererea lui Băsescu prin care solicita oprirea finanţării unor academii
Sursa foto: Foto: Intact Images
05 Oct 2011   •   13:37

Senatul a respins, miercuri, cererea prin care preşedintele Traian Băsescu solicita încetarea acordării de subvenţii de la buget Academiei Oamenilor de Ştiinţă, celei de Ştiinţe Tehnice şi Academiei de Ştiinţe Medicale şi finanţarea din venituri proprii, informează Mediafax.

"Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.79/2010 a abrogat dispoziţiile legale care prevedeau susţinerea bugetară a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, a Academiei de Ştiinţe Tehnice şi a Academiei de Ştiinţe Medicale. Acest fapt a avut drept consecinţă încetarea bugetării celor trei academii, finanţarea acestor instituţii asigurându-se din venituri proprii", se arăta în scrisoarea şefului statului, trimisă Parlamentului pe 28 iunie 2011.
   
Potrivit cererii de reexaminare, Legea transmisă spre promulgare a aprobat, cu modificări, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 79/2010, iar prin modificările aduse acestei ordonanţe, au fost introduse prevederi potrivit cărora cele trei instituţii academice beneficiază din nou de susţinere financiară de la bugetul de stat.
   
"Ţinând cont de actualul context de politică bugetară şi de angajamentele Guvernului asumate în domeniul financiar, în care este necesară restrângerea cheltuielilor, considerăm că o asemenea măsură de finanţare bugetară generează cheltuieli suplimentare pentru bugetul de stat şi afectează sprijinirea altor activităţi educaţionale a căror singură modalitate de finanţare este cea bugetară", se mai arăta în cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu.
   
Şeful statului solicita Parlamentului reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul cercetării, în sensul aprobării ordonanţei de urgenţă fără modificări, în forma iniţială în care aceasta a fost supusă aprobării parlamentare.
   
Raportul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, de respingere, a fost adoptat cu 45 de voturi "pentru", o abţinere şi 38 de voturi "împotrivă".
   
Senatul este prima Cameră sesizată, decizia urmând a fi luată de Camera Deputaţilor.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close