Antena 3 CNN Politică Senatul îşi reduce bugetul cu 23 milioane lei

Senatul îşi reduce bugetul cu 23 milioane lei

Senatul îşi reduce bugetul cu 23 milioane lei
Sursa foto: Senat
02 Feb 2009   •   18:25

Senatul a dat curs solicitării Ministerului Finanţelor de reducere a propriului buget, renunţând la cheltuieli de 23 de milioane de lei. Au fost eliminate tichetele de masă, blocate posturile vacante, reduse fondurile pentru deplasările din străinătate, iar suma necesară achiziţionării de maşini, echipamente şi mijloace de transport a fost redusă la o treime din cuantumul iniţial. Chiar dacă faţă de bugetul pentru 2009 aprobat în octombrie 2008, noua proiecţie bugetară prevede o reducere de 16%, Senatul a căpătat fonduri mai mari decât cele cheltuite în anul trecut.
Chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a anunţat că noul proiect al bugetului prevede o scădere cu circa patru milioane de euro. O nouă serie de reduceri ar putea fi aprobată în şedinţa Biroului Permanent programată pentru marţi. "Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a insistat să mai găsim şi alte reduceri în special în domeniul cheltuielilor pentru deplasări în străinătate, pentru întâlniri ş.a.m.d.", a declarat Chelaru la finele şedinţei Biroului Permanent desfăşurată luni.
Proiectul luat luni în discuţie de către conducerea Senatului prevede un buget de 122.962.000 de lei faţă de suma de 146.439.000 de lei, prevăzută în Hotărârea Senatului 62 adoptată în octombrie 2008.
Cea mai severă reducere a fost făcută la nivelul cheltuielilor de capital. Din suma iniţială de 18,2 milioane de lei prevăzută în proiectul de buget au rămas 10,2 milioane. Pentru achiziţionarea de maşini, echipamente şi mijloace de transport au mai rămas la dispoziţie doar 1,3 milioane de lei din cele 4,3 milioane prevăzute în proiectul iniţial de buget. O situaţie similară se regăseşte şi în cazul fondului rezervat achiziţionării de mobilier şi birotică.
La capitolul cheltuielilor de personal, fondurile alocate au scăzut de la 92 de milioane de lei la 87 de milioane, sumă ce rămâne totuşi superioară celei de 81 de milioane, ce era inclusă în bugetul pe 2008. La această sumă s-a ajuns prin eliminarea acordării tichetelor de masă.
Cheltuielile vor fi reduse cu 10 milioane de lei şi la capitolul bunuri şi servicii, de la 33 de milioane la 23 de milioane. În acest sens, suma alocată deplasărilor în străinătate a scăzut cu 400.000 ron faţă de cea din bugetul din octombrie 2008, unde era de 4 milioane. Totuşi, fondurile alocate în acest domeniu rămân sensibil mai mari comparate cu suma din 2008, de numai 2 milioane.
La nivelul preşedintelui acestei camere legislative, fondurile alocate sunt cu 30.000 lei mai mult faţă de 2008, când la dispoziţia sa au fost puşi 220.000 lei.
Conducerea Senatului a dispus însă creşterea sumelor alocate pentru reparaţii curente de la 1,4 milioane în 2008 la 2 milioane de lei în 2009.
Chelaru susţine că este posbil să fie aprobate şi alte reduceri. "Dacă vom reuşi să aprobăm mâine în Biroul Permanent şi miercuri în plenul Senatului proiectul , vom un buget mai auster ca niciodată. Dacă mergem în ritmul ăsta ne întoarcem cu câţiva ani înapoi la nivelul total al bugetului", a conchis Chelaru.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close