Antena 3 Politică Serbia respinge cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiță

Serbia respinge cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiță

27 Iul 2018   •   18:12
Serbia respinge cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiță

Sebastian Ghiță nu va fi extrădat în România, după ce judecătorii din cererea vecină au respins cererea formulată de Ministerul Justiției.

Prin această decizie, Înalta Curte de Justiţie din Belgrad a admis că, în luna iunie, prin decizia Direcţiei pentru Azil a Ministerului sârb de Interne, Sebastian Ghiţă a devenit eligibil pentru azil în Serbia, "din cauza acţiunilor de persecutare la care a fost supus în ţara de origine ca reacţie la exprimarea opiniilor politice", informează agenţia Tanjug, citată de publicaţia Kurir.

Documentaţia în acest caz a fost trimisă deja Curţii de Apel din Belgrad care, după audierea procurorului şi a avocatului lui Sebastian Ghiţă, poate confirma, revoca sau anula decizia.

Decizia definitivă privind extrădarea va fi transmisă Ministerului de Interne, care o va comunica României.

Ion Cristoiu: E o mare victorie pentru Ghiță

"E o mare victorie a domnului Sebastian Ghiță. Marea problemă la DNA e că ei nu mai sunt procurori. E foarte greu să îl dovedești pe unu. Cazul Sebastian Ghiță a fost unul dintre cele mai grave. Era un om al SRI. E un om care știe extrem de multe lucruri”, a spus jurnalistul Ion Cristoiu, la Antena 3.

Cum a fost prins Ghiță

Fostul parlamentar PSD a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie 2017. Reţinerea lui Sebastian Ghiţă s-a făcut la ora 23.45, acesta fiind pe o stradă din Belgrad, alături de fratele său. La legitimare, Ghiţă a prezentat un act de identitate şi un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat poliţiştilor actele reale. Sebastian Ghiţă a fost eliberat, la finele lunii mai, în Serbia, după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul, scrie Hotnews.

În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de control, moment în care poliţiştii care îl filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiţă conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina lui Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că poliţiştii au crezut că doarme.

 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close