Antena 3 CNN Politică Sever Voinescu, ales cu cântec secretar al Camerei

Sever Voinescu, ales cu cântec secretar al Camerei

Sever Voinescu, ales cu cântec secretar al Camerei
Sursa foto: Sever Voinescu
07 Apr 2009   •   17:32

Troc, acuzaţii de trădare, plecări cu bile de vot din plenul Camerei au marcat alegerea deputatului PDL, Sever Voinescu ca secretar în Biroul Permanent al acestui for legislativ. A fost nevoie de patru runde de vot pentru ca Voinescu să întrunească majoritatea necesară pentru instalarea sa în funcţie. În ciuda înţelegerii perfectate de liderii de grup PSD şi PDL după eşecul primelor două tentative de gen, în rândul parlamentarilor coaliţiei s-au înregistrat marţi noi defecţiuni la vot. O parte din deputaţi au preferat să nu-şi dea votul pentru Sever Voinescu, deşi liderul Viorel Hrebenciuc le recomandase să facă acest lucru, în timp ce unii democrat-liberali sunt bănuiţi că ar fi părăsit sala de plen cu tot cu bilele de vot primite pentru această procedură de validare.
Potrivit unor surse parlamentare, unii social-democraţi nu i-au iertat nici acum ex-consilierului prezidenţial atacurile publice şi scrise din postura de publicist la adresa PSD. Deşi PSD a obţinut în urma negocierilor înlocuirea secretarilor generali adjuncţi cu proprii oameni, unii parlamentari social-democraţi au aplicat politica surdului votând împotriva lui Voinescu.

A patra oară cu noroc
Aşa se face că la cea de-a treia rundă de vot validarea lui Sever Voinescu în funcţia de secretar al Biroului Permanent a picat din nou, deşi propunerile PSD pentru funcţiile de secretari generali adjuncţi, Ileana-Maria Luncan şi Valer Dorneanu, au întrunit unanimitate de voturi cu concursul parlamentarilor PDL.
Pentru numirea lui Voinescu, în runda a treia au votat doar 163 de deputaţi, un scor similar fiind înregistrat şi la prima încercare. Alţi 116 au fost împotrivă şi două voturi au fost anulate. Potrivit regulamentului era nevoie de susţinerea a cel puţin 168 de deputaţi din numărul total al deputaţilor.

A fost nevoie de mobilizarea miniştrilor PDL pentru ca Voinescu să treacă de plenul Camerei, la cea de-a patra încercare cu votul favorabil a 154 dintre parlamentarii prezenţi.

Acuzaţii PDL de încălcare a înţelegerii

Cum numărul total al deputaţilor PNL şi UDMR depăşeşte doar cu puţin numărul de 80 de reprezentanţi, mai bine de 35 de parlamentari ai coaliţiei au încălcat pentru cea de-a treia oară consemnele primite din partea liderilor PSD şi PDL.
Supărat, şeful grupului parlamentar al deputaţilor PDL, Mircea Toader a acuzat partea PSD că o parte din parlamentarii social-democraţi nu şi-au ţinut promisiunea de a vota candidatul PD-L Sever Voinescu în funcţia de secretar al Camerei. Toader a precizat că Voinescu mai avea nevoie de cinci voturi pentru a ocupa acest post.
"Unii n-au votat deloc, de exemplu Adrian Năstase nici nu s-a prezentat la vot", a afirmat Toader. Deputatul a recunoscut că, de la vot au lipsit câţiva membri PDL, "plecaţi în delegaţii oficiale". "Dacă unii colegi nu ar fi fost plecaţi în delegaţii ieşea votul, dar nu ne-am gândit că se va ajunge aici", a arătat Toader.
Secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD), a replicat arătând că unii deputaţi PDL ar fi plecat cu bilele de vot, pentru că la numărarea voturilor au ieşit mai puţine bile în urnă decât numărul deputaţilor care au votat.
"Au fost trei membri ai PDL care s-au uitat în permanenţă la votul nostru. Ei au plecat cu bilele în buzunare, nu noi. Le-am spus că nu se poate merge doar cu cele 110 voturi ale noastre", au declarat surse parlamentare social-democrate, citate de Mediafax.
Năstase, eternul Gică-Contra
Nu au lipsit nici şicanele din partea social-democratului, Adrian Năstase. Acesta a profitat de ocazie pentru a reitera alegerea noului secretar al Camerei pe un text neconstituţional al Regulamentului, argument pe care l-a susţinut în plen şi la 24 martie, cînd Voinescu picase în două rânduri la testul votului Camerei.
Năstase a arătat că, la sesizarea PDL, Curtea Constituţională a decis că hotărârile Camerei Deputaţilor nu pot fi adoptate decât cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. El a atras atenţia că membrii Comisiei pentru regulament nu au modificat articolulul din regulamentul Camerei prin care numirea unui secretar al Camerei să se facă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, aşa cum s-a făcut la modificarea articolului 55 din Regulament referitor la hotărârea începerii urmăririi sale penale.
"Am făcut această intervenţie nu pentru a influenţa votul privind secretarul Camerei şi nu vreau să aibă emoţii domnul Viorel Hrebenciuc, dar cred că şi în alte situaţii acest mod de lucru trebuie respectat", a precizat Năstase.
Voinescu: ?Votul final, moment raţional, spre desosebire de votul emoţional al PSD?
Scăpat de coşmarul validării sale, deputatul PDL, Sever Voinescu, a putut să declare uşurat că votul final a fost un "moment raţional" spre deosebire de cel ?emoţional? dat de PSD acum două săptămâni.
"Acum două săptămâni, la sfârşitul votării, am spus că a fost un vot afectiv şi era evident că PSD a votat mai degrabă emoţional. Acesta este momentul votului raţional, pentru că până la urmă nu e neapărat un concurs de frumuseţe, ci este vorba de un pricipiu politic. Scaunul în Biroul Permanent este al PDL şi era absolut firesc ca decizia de numire în această poziţie să aparţină PDL", a declarat Voinescu.
Deputatul PDL a mai explicat că "nu a fost vorba de o ambiţie personală" a sa, ci "de decizia PDL, şi în momentul în care PSD a votat cum a votat, a pus partidul meu în situaţia de a persista în această propunere, pentru că nu putea avea în mod raţional o altă propunere".
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close