Antena 3 CNN Politică Sever Voinescu: ONG-urile au ieşit din neutralitate pentru a susţine pe unul din candidaţii prezidenţiali

Sever Voinescu: ONG-urile au ieşit din neutralitate pentru a susţine pe unul din candidaţii prezidenţiali

Sever Voinescu: ONG-urile au ieşit din neutralitate pentru a susţine pe unul din candidaţii prezidenţiali
Sursa foto: Sever Voinescu
29 Oct 2009   •   15:08

Acţiunea ONG-urilor care au cerut sesizarea CC cu privire la organizarea referendumului are un caracter politic şi electoral dovedind ieşirea din neutralitatea politică a semnatarilor acestor demers, a declarat joi, purtătorul de cuvânt al candidatului Traian Băsescu la Preşedinţie, Sever Voinescu. Parlamentarul PDL a pretins că cele patru ONG-uri s-ar afla în slujba unuia dintre contracandidaţii prezidenţiali dar a evitat să dea vreun nume. În opinia lui Voinescu, acţiunea ONG-urilor este menită să descurajeze participarea românilor la referendum.
"Am luat act de poziţia aberantă a unor organizaţii non-guvernamentale (...) Supriza noastră este cu atât mai mare cu cât ONG-urile sunt, principial, susţinătoare ale acţiunii civivce şi exprimării publice a societăţii în ansamblul ei. Calificând referendumul drept fraudă, se urmăreşte descurajarea imensei majorităţi oneste a cetăţenilor români de a se exprima prin referendum cu privire la problemele fundamentale ale statului, care trebuie să-i servească şi să-i reprezinte", a declarat Voinescu.
El a subliniat că referendumul este forma de manifestare directă a suveranităţii poporului român.
"Având în vedere contextul electoral al acestui anunţ, precum şi faptul că unii dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie practică deja discursul fraudării alegerilor, putem trage concluzia că acţiunea acestor organizaţii non-guvernamentale este una direct politică, electorală şi le considerăm ca susţinători deschişi ai unuia dintre candidaţii la aceste alegeri", a declarat Sever Voinescu.
În opinia lui Voinescu, discursul politic privitor la fraudarea alegerilor a fost şi este o încercare "penibilă" a unora de a explica eşecul electoral "previzibil".
"Calificând referendumul drept o fraudă electorală, se urmăreşte descurajarea imensei majorităţi oneste a cetăţenilor români de a se exprima prin referendum cu privire la problemele fundamentale ale statului, care trebuie să-i servească şi să-i reprezinte", a apreciat Sever Voinescu.
El s-a arătat alarmat de faptul că reprezentanţi ai societăţii civile se implică pe scena politică într-o asemenea manieră care pune în pericol democraţia românească.
"Este îngrijorător pentru democraţia noastră faptul că aceste ONG-uri susţin un asdemenea discurs. Pierzând, prin urmare, neutralitatea politică, aceste organizaţii ale societăţii civile devin, în context electoral, organizaţii politice care susţin un anume candidat", a mai spus Sever Voinescu.
Voinescu a explicat că Traian Băsescu apare pe cele două tipuri de afişe, electorale şi pentru referendum în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale şi de iniţiator al referendumului, tocmai pentru a chema populaţia la referendum.
"Faptul că ceilalţi candidaţi nu îşi spun deschis părerea în legătură cu referendumul este decizia lor. Oricum, cetăţenii României ştiu deja că PNL, PSD şi UDMR au votat în Parlament împotriva referendumului. Este o chestiune de onoare din partea candidaţilor acestor formaţiuni să afirme şi public acestă poziţie. Faptul că nu o fac dovedeşte duplicitate", a susţinut Voinescu.
Pro Democraţia, Centrul pentru Resurse Juridice, Transparency România şi Agenţia de Monitorizare a Presei cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR referitor la convocarea referendumului odată cu prezidenţialele, reprezentanţii ONG-urilor susţinând că preşedintele îşi creează o şansă în plus.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Sever Voinescu referendum ONG
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close