Antena 3 CNN Politică Societatea civilă, dezamăgită de Băsescu. ONG-urile i-au înapoiat poza de grup făcută la Cotroceni

Societatea civilă, dezamăgită de Băsescu. ONG-urile i-au înapoiat poza de grup făcută la Cotroceni

Societatea civilă, dezamăgită de Băsescu. ONG-urile i-au înapoiat poza de grup făcută la Cotroceni
Sursa foto: IPP
24 Apr 2009   •   15:15

Institutul pentru Politici Publice i-a returnat preşedintelui Traian Băsescu poza de grup făcută miercuri la întâlnirea pe tema codurilor juridice. Membrii institutului şi-au exprimat dezamăgirea faţă de discursul rostit de şeful statului cu acest prilej. În opinia lor, Traian Băsescu ?legitimează modul expeditiv şi adesea superficial? în care politicienii din România iau decizii fără să îi mai asculte pe cetăţeni.

Institutul pentru Politici Publice i-a mai transmis şefului statului o scrisoare deschisă în care se arată că ?s-ar fi aşteptat ca el să încurajeze clasa politică să nu se eschiveze? când e vorba de consultări cu cetăţenii ţării.

?Nu ne-am aşteptat ca un lider politic cu cu experienţa Domniei Voastre, care s-a întors către popor în momentele de criză politică, să declare public că cetăţenii nu pot să înţeleagă sau să îşi exprime opiniile cu privire la actualele proiecte ale Codurilor Civil, Penal şi de Procedură Penală şi Civilă. Aşa cum cetăţenii au fost consultaţi în 2007, prin referendum, pentru schimbarea sistemului electoral sau în 2003, prin ample debateri, cu prilejul revizuirii Constituţiei, ne aşteptam să nu acceptaţi nicio scuză pentru faptul că nu se organizează în prezent nicio consultare/dezbatere asupra unor probleme principiale, de fond, cuprinse în proiectele codurilor trimise de Guvern Preşedintelui? scriu cei de la IPP.



Mai mult, semnatarii scrisorii îl acuză pe preşedinte că ia în considerare opinia poporului, numai atunci când îi convine. ?Domnule preşedinte, constatăm că întoarcerea la popor nu este pentru dumneavoastră un principiu, ci doar o opţiune conjucturală la care apelaţi numai când vă avantajează. În 2007, când 322 de parlamentari declanşau procedura de demitere a Preşedintelui, dumneavoastră chemaţi poporul să vă susţină. Astăzi, când larga majoritate parlamentară vă susţine, poporul nu mai contează??

Supărat că membrii ONG-urilor din coaliţia Opriţi Codurile nu i-au prezentat amendamentele, preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri că primeşte la Cotroceni foarte mulţi oameni care vin doar pentru poză cu preşedintele.
Reprezentanţii IPP cred totuşi că nu este prea târziu pentru ca preşedintele să solicite Guvernului şi parlamentului organizarea unor dezbateri reale pe tema celor patru coduri.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ONG scrisoare deschisa
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close