Antena 3 CNN Politică Sondaj CCSB: Alianţa PSD-PC, pe primul loc în preferinţele românilor

Sondaj CCSB: Alianţa PSD-PC, pe primul loc în preferinţele românilor

Sondaj CCSB: Alianţa PSD-PC, pe primul loc în preferinţele românilor
30 Oct 2008   •   23:11

Dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare, alianţa PSD-PC ar obţine 37% din voturile valide ale alegătorilor, potrivit ultimului sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB). Pe următoarele locuri, cu un procentaj de 35%, rspectiv 18%, se situează PD-L şi PNL. Singurul alt partid care ar intra în Parlament ar fi UDMR, care ar obţine 10% din voturile alegătorilor.
Sondajul mai relevă faptul că mai puţin de jumătate dintre români ar merge la vot dacă alegerile parlamentare s-ar desfăşura mâine. 44% dintre românii cu drept de vot intenţionează să se prezinte la scrutinul care va avea loc în noiembrie, se arată în sondajul CCSB.
Vedeţi sondajul CCSB (pdf)
În ceea ce priveşte opţiunile românilor pentru funcţia de premier, candidatul din partea PD-L, Theodor Stolojan, se află în fruntea clasamentului, preferat de 30% dintre alegători, urmat de Mircea Geoană cu 28%. La distanţă de aproximativ zece procente se situează Mugur Isărescu cu 21% din preferinţele românilor şi actualul premier, Călin Popescu Tăriceanu, cu un procentaj de 19%.
Referitor la posibilele Alianţe rezultate după alegerile din noiembrie, românii consideră cea mai potrivită Alianţă pentru formarea viitorului Guvern - Alianţa PSD-PC împreună cu PNL (41%). Pe următoarele locuri se situează o posibilă colaborare dintre PNL şi PD-L (32%), următoarea variantă fiind o posibilă colaborare între PD-L şi Alianţa PSD-PC (25%).
Traian Băsescu rămâne în continuare în topul preferinţelor românilor pentru funcţia de preşedinte al României, aproximativ 50% dintre aceştia fiind hotărâţi să îl voteze dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare. La o distanţă considerabilă se află Sorin Oprescu, cu 12%, Mugur Isărescu şi Mircea Geoană, ambii cu 10%. În cursa pentru preşedinţie ar mai putea intra Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali şi Theodor Meleşcanu, cu 5% din preferinţele românilor şi Marko Bella, cu un procent de 2%.
Sondajul a fost realizat de CCSB, din proprie iniţiativă, pe un eşantion reprezentativ de 1.107 persoane, având o eroare tolerată de +/- 3% şi o probabilitate de 95%, în perioada 25-27 octombrie 2008.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PD-L PNL UDMR alegeri parlamentare
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close