Antena 3 CNN Politică Sorin Cîmpeanu: "S-au testat doar 26 de mii de elevi. Nu avem cabinete medicale în școli"

Sorin Cîmpeanu: "S-au testat doar 26 de mii de elevi. Nu avem cabinete medicale în școli"

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost prezent, duminică seara, la emisiunea Decisiv de la Antena 3 și a precizat care au fost rezultatele discuțiilor cu noul ministru al Sănătății, legat de testarea elevilor în școli.

Sorin Cîmpeanu: "S-au testat doar 26 de mii de elevi. Nu avem cabinete medicale în școli"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    25 Apr 2021   •   20:53

"Nu s-a pus problema testării fără acord parental. Eu personal susțin că orice testare care este considerată relevantă, non-invazivă, se poate folosi în școli. Este un filtru. Îți dă o informație. Acea informație, am discutat și cu ministrul Sănătății și la INSP, acest test trebuie să fie confirmat ulterior cu test PCR.", precizează ministrul Educației.

"Este un prim filtru care trebuie să se aplice măcar celor care prezintă simptome în timpul orelor de curs și celor care au luat la cunoștință că sunt contacti direcți ai unor cazuri deja confirmate.

Sunt nevoit să va spun că sunt unul dintre cei care nu confundă atribuțiile prim-ministrului, cu atribuțiile ministrului Sănătății sau ale unui secretar de stat. Eu fac ceea ce stă în dreptul ministrului Educației. Am trimis solicitarea de testare cu teste non-invazive ministrului Sănătății și așteptăm răspuns. Prim ministrul a declarat deja că susține această măsură."

Din 1.350.000 de teste antigen pentru elevi s-au folosit 26 de mii

„Sunt judeţe în care au fost folosite, în două luni, 30 sau 40 de teste. Asta spune că nu s-a făcut testare în şcoli. Nu aş face neapărat o vină cuiva, pentru că este foarte dificil, atunci când un elev prezintă simptome în timpul programului de şcoală cu oră sau două ore înainte, să spunem, într-o şcoală care este la 50, 60, 70 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ. Nu avem capacitatea să testăm, nu există cabinet medical în acea şcoală, trebuie să vină cineva din DSP municipiul reşedinţă de judeţ şi până când ajunge s-a terminat programul, iar elevul acela ce poate să facă? Se va duce acasă şi părinţii vor lua decizia pe care o consideră de cuviinţă

Aceasta este situația, nu avem cabinete medicale în școli. Și acolo unde ai, am înțeles că nu întotdeauna personalul medical a avut dorința de a aplica acele teste.

×
Subiecte în articol: Sorin Cîmpeanu ministrul educatiei
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close