Antena 3 CNN Politică Sorin Grindeanu, prima reacție la rezultatele evaluării șefilor de parchete: „Lupta anticorupţie să nu stea sub semnul unui nume”

Sorin Grindeanu, prima reacție la rezultatele evaluării șefilor de parchete: „Lupta anticorupţie să nu stea sub semnul unui nume”

Sorin Grindeanu, prima reacție la rezultatele evaluării șefilor de parchete: „Lupta anticorupţie să nu stea sub semnul unui nume”
Sursa foto: Foto: gov.ro
29 Mar 2017   •   21:03

Premierul Sorin Grindeanu reiterează angajamentul ferm al Guvernului faţă de lupta anticorupţie, precizând însă că aceasta nu trebuie să stea "sub semnul unui nume", scrie Agerpres.

Într-un comunicat remis presei, Executivul prezintă poziţia premierului Grindeanu privind rezultatele evaluării realizate de către ministrul Justiţiei. Conform sursei citate, prim-ministrul Grindeanu a luat act, miercuri, de decizia ministrului Justiţiei, în urma evaluării activităţii procurorului general al României, Augustin Lazăr, şi a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în contextul Deciziei Curţii Constituţionale din 27 februarie. 

"Ministrul Justiţiei are autoritatea legală, experienţa profesională şi căderea morală pentru a face această evaluare şi pentru a recomanda măsurile necesare", se spune în comunicat. 

Potrivit Executivului, premierul a cerut să fie informat constant în legătură cu rezultatele monitorizării continue asupra activităţii procurorilor, pe care a decis să o instituie ministrul Justiţiei. 

"De asemenea, premierul consideră necesar ca autorităţile statului să-şi respecte competenţele constituţionale, pentru ca, pe viitor, astfel de conflicte să fie evitate. Trebuie să avem în vedere faptul că judecătorii CCR au arătat, în decizia lor, că o instituţie a statului şi-a arogat atribuţii pe care nu le posedă", se precizează în comunicat. 

Totodată, premierul Grindeanu reiterează "angajamentul ferm al Guvernului României faţă de lupta anticorupţie". 

"Prim-ministrul subliniază însă că, pentru ca această luptă să fie cu adevărat eficientă, ea nu trebuie să stea sub semnul unui 
nume. Mecanismele de combatere a corupţiei trebuie să ajungă la maturitate, ceea ce înseamnă că trebuie să funcţioneze, indiferent de conducere. O instituţie nu se poate confunda cu o persoană, oricine ar fi aceasta", se mai arată în comunicat. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că nu este oportună, în acest moment, declanşarea procedurii de revocare a procurorului general şi a procurorului şef al DNA. Ministrul Justiţiei a menţionat că este necesară instituirea unei obligaţii de raportare a activităţii desfăşurate de procurorii DNA, DIICOT şi ai Parchetului Înalte Curţi, monitorizare pe care o va face personal.

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close