Antena 3 CNN Politică Sorin Grindeanu: "Domnule Voiculescu, sunteți vinovatul moral de moartea românului din Belgia"

Sorin Grindeanu: "Domnule Voiculescu, sunteți vinovatul moral de moartea românului din Belgia"

Deputatul PSD Sorin Grindeanu a lansat acuzaţii la adresa ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pe care îl consideră a fi vinovatul moral de moartea constănţeanului de 54 de ani care a suferit arsuri pe 64% din suprafața corpului și care a fost transferat prea târziu la un spital din Belgia.

Sorin Grindeanu: "Domnule Voiculescu, sunteți vinovatul moral de moartea românului din Belgia"
Sursa foto: Gov.ro
de Georgiana Adam    |    15 Feb 2021   •   18:47

Sorin Grindeanu consideră că "numai pentru acest caz", ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, trebuia să "demisioneze dacă avea onoare și demnitate."

Potrivit Ministerului Sănătății, bărbatul în vârstă de 51 de ani care, în data de 20 ianuarie 2021, a suferit o arsură prin electrocutare pe aproximativ 64% din suprafață corporală și politraumatism prin cădere de la înălțime, și care a fost transferat, în 29 ianuarie 2021, la un spital din Belgia, a murit.

"Ministrului Vlad Voiculescu nici nu i-a păsat de acest caz (n.r al bărbatului de la Constanța, cu arsuri, care a murit în Belgia ) până în această dimineață, când a venit vestea tragică. Abia atunci a început să facă ce știe mai bine - să fugă de răspundere. Domnule mininistru, sunteți principalul vinovat moral de moartea acestui român.

Deși știați că într-o asemenea situație transferul în 24, maximum 48 de ore, la un spital performant e vital, ați stat nouă zile cu un om ars pe care l-ați plimbat prin toată România. Numai pentru acest caz trebuia să demisionați dacă aveați onoare și demnitate”, a spus Sorin Grindeanu.

El afirmă că, după ce social-democrații au anunțat că depun moțiunea, "a apărut un 'cor al bocitoarelor' domnului Voiculescu cu mesajul 'săracul, ce putea să facă în 50 de zile?' ”.

"Înțeleg că USR PLUS își apără colegul că orice ai face în 50 de zile ai un fel de imunitate. Acesta e noul mod de a face politică?”, se întreabă Sorin Grindeanu.

Social-democrații cer demisia lui Voiculescu pentru că, în perioada de timp care s-a scurs de la începerea mandatului său, au văzut “atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani”.

Constănţeanul ars care a fost transferat cu întârziere la un spital din Belgia a murit

Transferul acestuia în Belgia a fost amânat cu o zi, din motive tehnice

"În data de 28 ianuarie 2021, misiunea de zbor pentru transferul în Belgia a fost anulată din motive tehnice, conform Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București. A doua zi a fost transferat, cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării Naționale, la Centre des Grands Brûlés - IMTR din cadrul Grand Hôpital de Charleroi din Loverval, Belgia”, a transmis Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a decis trimiterea Corpului de control al ministrului la cele trei unități medicale din România unde a fost internat pacientul pentru realizarea unui raport privind îngrijirile medicale care i-au fost acordate pacientului.

Medicul din Belgia, detalii despre starea gravă în care pacientul a fost transferat

Medicul Ciprian Isacu care l-a tratat pe constănţean la spitalul din Belgia a spus că pacientul a ajuns acolo cu patru bacterii şi o ciupercă pe care le-a contactat în spitalele din România.   "Sunt patru bacterii, plus o ciupercă, dar astea sunt detalii. Am vorbit cu familia. E în viaţă, se luptă, l-am operat deja de trei ori. Există un risc minim la nivelul unui picior, dar o să treacă. (…) Mirosea şi era cu nişte comprese direct pe piele, nici măcar o cremă! Au făcut inciziile la fasciotomia de la Constanţa la dreapta, dar n-au făcut în stânga, de aici riscul la nivelul membrului inferior stâng şi restul… El a venit vineri, în fiecare zi i-a fost schimbat pansamentul şi l-am operat de trei ori”, a declarat Ciprian Isacu.

Primul spital unde pacientul a fost internat aproximativ 24 de ore a fost Spitalul Judeţean de Urgenţă din Constanţa. Aici a ajuns bărbatul de 52 de ani, victima unei electrocutări.

 "Pacientul a stat la noi 24 de ore, în care a beneficiat de toate tratamentele corecte. Am înţeles că s-a afirmat că nu i s-a făcut fasciotomia. Nu este adevărat, i s-a făcut fasciotomie, i s-a făcut tot ceea ce trebuia făcut. După 24 de ore a plecat la Iaşi”, a declarat pentru Adevărul medicul Ioan Tofolean, managerul Spitalului Judeţean Constanţa.   Managerul explică faptul că pacientul avea arsuri pe o suprafaţă mare a corpului, iar conform protocoalelor medicale trebuia transferat de urgenţă într-un centru de arşi.  

Şi soţia pacientului a declarat că soţul ei nu a fost internat la Constanţa decât o noapte. "Doamna doctor de aici i-a făcut primele incizii. A curăţat, a făcut ce s-a putut în condiţiile astea. Si ştiu ca a primit îngrijirile necesare în acea noapte. Eu nu sunt medic... Nu ştiu şi nu-mi permit sa comentez actul medical”.  

 

×
Parteneri
1.000 de lei de la stat, în august. Cine poate primi banii
x close