Antena 3 CNN Politică Sorin Oprescu ameninţă cu atacarea în instanţă a noului buget al Capitalei

Sorin Oprescu ameninţă cu atacarea în instanţă a noului buget al Capitalei

Sorin Oprescu ameninţă cu atacarea în instanţă a noului buget al Capitalei
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Apr 2013   •   20:23
Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, sâmbătă, că bugetul Municipiului Bucureşti, votat sâmbătă în Consiliul General, este unul paralel, care s-a născut spontan, de dimineaţă, la comandă politică, precizând că, dacă nu va fi funcţional şi legal, îl va ataca în instanţă.
"Este un buget paralel, care s-a născut spontan, azi dimineaţă, la comandă politică, care nu face altceva decât să distrugă toate domeniile de activitate", a spus Oprescu, după ce consilierii generali au aprobat proiectul de buget al Municipiului Bucureşti.
Bugetul Capitalei a fost aprobat de Consiliul General, cu aproximativ 80 de modificări, propuse, sâmbătă, în şedinţă, de consilierii USL, aleşii PDL din consiliu părăsind sala înainte de vot, iar cei ai PPDD abţinându-se.
Primarul Capitalei a explicat că două lucruri i-au atras atenţia, atunci când au fost citite modificările, respectiv faptul că au fost luaţi bani de la investiţii care sunt "pe cale de terminare" şi că nu se respectă legea.
"Nu cred că acest buget poate să fie funcţional şi este legal şi poate să aducă dovada de oportunitate", a mai spus edilul Capitalei despre buget, pe care l-a caracterizat ca fiind făcut "pe picior în baie".
Sorin Oprescu a explicat că nu a reuşit să înţeleagă care sunt modificările, precizând că a luat cunoştinţă de ele în timpul şedinţei de sâmbătă, când au fost citite.
"Forma de buget pe care am propus-o şi pe care am discutat cu toţi liderii (din CGMB ai partidelor politice, n.r.) primeşte un buget nou, făcut azi-dimineaţă. Cine a făcut acest lucru este responsabil. Din acest lucru nu câştigă decât hotărârea politică aberantă, luată la nivel de doi primari de Bucureşti", a mai arătat edilul Capitalei, adăugând că "toate orele şi săptămânile trecute (în care s-a discutat proiectul de buget, n.r.) au fost degeaba" şi menţionând că s-a mai întâlnit cu situaţii similare pe vremea când majoritatea în CGMB o aveau consilierii PDL.
Întrebat ce urmează să facă în legătură cu bugetul votat de consilierii generali, primarul general a spus că, după ce aparatul executiv al municipalităţii va face o analiză, în funcţie de rezultat, ar putea ataca în instanţă bugetul aprobat.
"Îmi fac o analiză pe un buget absurd, o să-şi pună toţi costumele de oameni absurzi şi-o să facă analiză pe buget, iar dacă o să am şi dovada materială că acest buget nu se închide, am să-l atac în instanţă şi o să fac altă şedinţă prin care sigur că românului o să-i vină mintea la cap", a mai spus Oprescu.
Discuţiile privind proiectul de buget al Capitalei, în şedinţa de sâmbătă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), au început prin citirea, timp de două ore, a unei liste cu modificările propuse de consilierii USL. 
În cea mai mare parte, modificările constau în trecerea unor sume de bani de la un capitol bugetar la altul. 
Astfel, s-a propus suplimentarea bugetului RATB cu 30 de milioane de lei, a bugetului RADET, cu 60 de milioane de lei, diminuarea bugetului Clubului Sportiv Municipal, cu 5 milioane de lei, precum şi majorarea alocaţiei de hrană, cu 2,9 milioane de lei, pentru persoanele asistate.
O altă modificare constă în suplimentarea veniturilor bugetului local cu suma de 82,9 milioane de lei, reprezentând bani din amenzi, concesiuni şi închirieri de spaţii şi alte venituri.
Modificările aduse proiectului de buget au fost grupate în două amendamente, pe care consilierii generali ai USL le-au votat, ulterior votând şi proiectul de buget.
După citirea modificărilor propuse, consilierii PDL au anunţat că nu vor vota nici amendamentele, nici proiectul de buget şi s-au retras din sala.
"Grupul PDL nu va vota acest buget pentru că asistăm la o luptă între primarii a două sectoare ale Capitalei şi primarul general", a declarat, la prezidiu, reprezentantul consilierilor PDL.
Şi reprezentantul grupului PPDD din CGMB a luat cuvântul înainte de votarea proiectului de buget, precizând că membrii acestei formaţiuni se vor abţine.
Încă de la începutul discuţiei privind bugetul Capitalei, Sorin Oprescu s-a adresat consiliului: "Avem două posibilităţi - prima de a merge împreună, şi, a doua de a ne aşeza de o parte şi de alta a baricadei".
Oprescu a mai arătat că, indiferent ce vor vota consilierii, el nu va executa un buget comandat.
"Dumneavoastră votaţi orice. Dar dacă credeţi că eu voi executa vreun buget comandat, dintr-o mulţime de motive, atunci înseamnă că sunteţi de acord cu aceste malversaţiuni aduse bucureştenilor", le-a spus primarul consilierilor municipali. 
Bugetul general al Capitalei pentru anul în curs este de 4,52 miliarde de lei, din care bugetul local este de 3,8 miliarde de lei. Diferenţa o reprezintă veniturile spitalelor de la casa de asigurări de sănătate şi alte venituri proprii prin care spitalele îşi suportă cheltuielile pe care municipalitatea nu poate legal să le suporte, precum cheltuielile cu personalul, dar şi veniturile proprii ale altor instituţii precum cele de cultură şi artă. 
 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close