Antena 3 CNN Politică Sorin Roșca Stănescu, despre adevăratele mize ale referendumului. Ce urmărește Klaus Iohannis

Sorin Roșca Stănescu, despre adevăratele mize ale referendumului. Ce urmărește Klaus Iohannis

Sorin Roșca Stănescu, despre adevăratele mize ale referendumului. Ce urmărește Klaus Iohannis
Sursa foto: foto: presidency.ro
27 Mar 2019   •   10:26

Aparent, Klaus Iohannis face acest referendum în dubla încercare de a consolida blocul anti-PSD și, declanșând o emoție colectivă pe tema Justiției, să ridice procentul de prezență la vot, scrie jurnalistul Sorin Roșca Stănescu într-un editorial pentru corectnews.com.

Niciunul dintre cele două prezumtive obiective nu poate fi însă atins. Fapt evident. Ceea ce înseamnă pur și simplu că țintele sunt diferite. Ce urmărește Klaus Iohannis?

Nu numai eu, ci și alți analiști am demonstrat că este extrem de greu, dacă nu chiar imposibil, ca referendumul să aducă la urne suficient de mulți cetățeni, astfel încât el să fie validat. Din această perspectivă, riscul pe care și-l asumă Klaus Iohannis este enorm. De ce o face? Pe de altă parte, frontul anti-PSD este mai degrabă divizat decât consolidat prin acest referendum. El este dorit mai cu seamă de aripa USR-PLUS. Și nedorit de către PNL, ai cărui analișt au ajuns la concluzia că nu au nimic de câștigat de pe urma lui. Și atunci din nou se pune întrebarea de ce totuși Klaus Iohannis o face? În al treilea rând, cele mai multe cercetări de piață ne arată că populația României a obosit să tot audă de Justiție, de anti-corupție și de statul de drept. Aceste teme utilizate de-a lungul timpului de partidele politice aflate în război cu PSD s-au perimat. Pur și simplu nu mai stârnesc interesul necesar. Și atunci de ce totuși acest referendum, dacă el nu mai poate stârni o emoție colectivă?

Continuarea, pe CorectNews

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close