Antena 3 CNN Politică Sprijin PSD pentru moţiunea PNL şi ajutor reciproc în alegerile din Râmnicu Vâlcea şi Baia Mare

Sprijin PSD pentru moţiunea PNL şi ajutor reciproc în alegerile din Râmnicu Vâlcea şi Baia Mare

Sprijin PSD pentru moţiunea PNL şi ajutor reciproc în alegerile din Râmnicu Vâlcea şi Baia Mare
Sursa foto: Victor Ponta
19 Apr 2010   •   16:58

Liderii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu au convenitluni să susţină împreună iniţierea unei moţiuni de cenzură la adresa actualului guvern, în paralel cu susţinerea reciprocă pentru candidaţii angrenaţi în cursa pentru primăriile Râmnicu Vâlcea şi Baia Mare, susţin surse social-democrate. Anunţată de liderul social-democrat, întâlnirea cu omologul PNL Crin Antonescu a fost axată pe problema susţinerii moţiunii de cenzură anunţate de liberali, dar şipe tema sprijinului de care candidatul PSD, Remus Grigorescu are nevoie din partea partidelor de opoziţie în campania pentru turul al doilea al alegerilor locale din Râmnicu Vâlcea împotriva candidatului PDL Romeo Rădulescu. Liberalii nu beneficiază de un număr suficient de semnături pentru depunerea prin propriile forţe a unei moţiuni de cenzură, iar social-democraţii au nevoie de sprijinul vital al altor formaţiuni politice pentru a acoperi diferenţa de 20 de procente dintre candidatul lor şi cel al PDL, intraţi în runda secundă a alegerilor pentru scaunul de edil al Râmnicu Vâlcea. Ponta a pus totuşi ceva condiţii pentru susţinerea demersului liberal: moţiunea de cenzură trebuie să atingă domeniul social, în plin debut al discuţiilor în legislativ pe sistemul unitar al pensiilor propus de către Guvern, dar şi ţinând seama de creşterea şomajului şi de efectele negative ale sistemului unitar de salarizare. La rândul său, Antonescu a condiţionat aportul voturilor PNL pentru candidatul PSD la alegerile din Râmnicu Vâlcea de obţinerea susţinerii social-democraţilor pentru candidatul liberal la postul de edil al municipiului Baia Mare.

"Voi avea, sper, astăzi (luni - n.r.) o discuţie cu liderul PNL, cu ceilalţi lideri ai partidelor aflate în opoziţie, în aşa fel încât în primul rând să solicit şi sper să primim sprijinul lor pentru candidatul nostru, Remus Grigorescu, la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, şi să hotărâm împreună pe ce temă vom introduce moţiunea de cenzură", a declarat Ponta.
El a precizat că a "auzit" declaraţiile liderului PNL, Crin Antonescu, privind problema politizării funcţiei publice, precizând că acestea i se par întemeiate.
"Am auzit declaraţiile domnului Crin Antonescu. Mi se pare foarte întemeiat că problema politizării funcţiei publice este o problemă extrem de gravă. Iar faptul că primul ministru continuă să legifereze împotriva deciziilor Curţii Constituţionale reflectă până la urmă incompetenţa dar şi iresponsabilitatea sa din punct de vedere juridic", a spus Ponta.

Liderul PSD a arătat că va decide împreună cu liderul PNL, Crin Antonescu, tema moţiunii e cenzură, el menţionând că probabil va fi legată de problemele sociale.

"Vom decide, împreună, în perioada următoare, pe ce domeniu vom introduce moţiunea de cenzură, însă în mod sigur problemele sociale sunt cele mai grave, nu numai pentru partidul nostru, cred că pentru toate partidele aflate în opoziţie, şi pentru populaţie, şi cred că foarte probabil în această direcţie vom folosi acest instrument parlamentar al opoziţiei", a spus Ponta.

El a arătat că PSD se raliază demersului liberal, în condiţiile în care PNL nu poate să introducă o moţiune de cenzură întrucât nu are numărul necesar de parlamentari.

"Avem dreptul la o singură moţiune de cenzură pe sesiune şi e vorba de Legea pensiilor, e vorba de Legea salarizării unice, e vorba de şomaj, de politizarea funcţiei publice, invocată de domnul Antonescu. Vreau să spun că vom lua decizia în mod sigur împreună şi cred că e normal ca opoziţia să acţioneze unit. Din punctul nostru de vedere, domeniul social este cel mai important", a spus Ponta.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, joi seară, la Antena 3, că se pune problema iniţierii unei moţiuni de cenzură având în vedere a treia decizie a CC de neconstituţionalitate pentru legile privind deconcentratele, precizând că liberalii vor discuta şi cu PSD această chestiune.
În ceea ce priveşte alegerile locale parţiale din Râmnicu Vâlcea, candidaţii PDL şi PSD la Primărie, Romeo Rădulescu şi Remus Grigorescu, se vor confrunta în cel de-al doilea tur, după ce s-au clasat pe primele două locuri în urma scrutinului de duminică, la care au participat 31,68 % dintre locuitorii cu drept de vot.



Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Victor Ponta Crin Antonescu
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close