Antena 3 CNN Politică Ştirbu, despre comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului: Nu sunt de acord

Ştirbu, despre comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului: Nu sunt de acord

Ştirbu, despre comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului: Nu sunt de acord
Sursa foto: Foto: youtube.com
de M.Z.    |    18 Dec 2013   •   07:18

Liberalul Gigel Ştirbu, învestit marţi ca ministru al Culturii, a declarat, că nu este de acord cu comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român (MŢR) din Bucureşti, afirmând că "MŢR este o instituţie emblematică" pentru spiritualitatea poporului român.

"Este vorba de o iniţiativă a Ministerului Mediului, care doreşte să preia Muzeul Antipa şi, odată cu preluarea acestui muzeu, Muzeul Antipa, doreşte şi clădirea Muzeului Ţăranului Român care se află la o distanţă relativ mică, dar este vorba numai de clădire. Patrimoniul, exponatele, toate ar urma ca noi să le ducem în altă parte, eventual la Muzeul Satului sau în altă parte. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva, pentru că Muzeul Ţăranului Român este o instituţie de cultură, o instituţie emblematică pentru spiritualitatea acestui popor", a declarat Gigel Ştirbu, potrivit Mediafax.

De asemenea, acesta a subliniat că preşedintele României, Traian Băsescu, la jurământ, l-a întrebat dacă este de acord cu această iniţiativă. "(...) domnia sa a înţeles că eu sunt de acord. Ferească Dumnezeu, cum puteam să fiu de acord cu aşa ceva nefiind încă ministru. (...) Nu voi fi de acord cu trecerea clădirii Muzeului Ţăranului Român la Ministerul Mediului şi, implicit, cu mutarea acestui patrimoniu de o însemnătate inestimabilă pentru tot ceea ce înseamnă spiritualitatea şi tradiţia poporului român", a mai precizat acesta.

Totodată, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat, marţi, că "a fost o discuţie" privind preluarea Muzeului Antipa de către instituţia pe care o conduce, dar nu s-a luat nicio decizie.

Ministrul Plumb nu a mai făcut nicio altă precizare privind existenţa unui proiect de hotărâre de Guvern care prevede trecerea Muzeului Antipa de la Ministerul Culturii la Ministerul Mediului, dar şi preluarea de către muzeul de ştiinţe ale naturii a clădirii ocupate de Muzeul Ţăranului Român, ce ar urma să fie comasat cu Muzeul Satului.

Directorul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, Virgil Niţulescu, a arătat într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta că a fost "informat cu privire la existenţa unui proiect de hotărâre a Guvernului care ar face ca, într-o primă etapă, Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa să treacă în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi imobilul din Şoseaua Kiseleff nr. 3, care adăposteşte Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în administrarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa".

"În etapa următoare, din câte am înţeles, ar urma ca, în termen de 90 de zile, Muzeul nostru să fie unificat cu Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, pierzându-şi aşadar, personalitatea juridică, iar toate bunurile culturale care sunt adăpostite în clădirea noastră şi expoziţia permanentă să fie găzduite în imobilul muzeului în aer liber din Parcul Herăstrău", se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului.

La rândul său, Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", a declarat că nu ştie de existenţa unui proiect de Hotărâre de Guvern care ar face ca muzeul pe care îl conduce să treacă în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, marţi, noului ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, să nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român, premierul Victor Ponta replicând: "Comasaţi-le!".

Directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, a afirmat, marţi, că prin aplicarea proiectului privind comasarea Muzeului Satului cu MŢR s-ar "desfiinţa o instituţie fundamentală pentru spiritualitatea românească", greşeală pe care a făcut-o "cu vădită intenţie" numai "regimul comunist".

Muzeul Ţăranului Român din Capitală a fost înfiinţat în anul 1906, în baza unui Decret Regal semnat de Regele Carol I, sub denumirea de Muzeul de Etnografie, de Artă Naţională, Artă Decorativă şi Artă Industrială. În anul 1996, muzeul a primit trofeul EMYA - European Museum of the Year Award.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti a fost redeschis în septembrie 2011, după ce fusese închis pentru renovare şi modernizarea expoziţiei permanente în ianuarie 2009.

×
Subiecte în articol: Gigel Stirbu Victor Ponta
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close