Antena 3 CNN Politică Strategie anti-liste: Ponta şi-a depus candidatura individual. Dragnea, printre susţinători

Strategie anti-liste: Ponta şi-a depus candidatura individual. Dragnea, printre susţinători

Strategie anti-liste: Ponta şi-a depus candidatura individual. Dragnea, printre susţinători
Sursa foto: Victor Ponta
18 Feb 2010   •   13:46

Vicepreşedintele Victor Ponta şi-a depus joi candidatura la şefia PSd, dar neînsoţită de nici o listă pentru echipa de conducere. El a anunţat că preferă să aibă alături o serie de colegi de partid ca echipă, dar nu aleşi în bloc în baza unei astfel de liste, ci individual, conforma actualului statut. Surse social-democrate susţin că Ponta şi-a asigurat deja sprijinul esenţial al secretarului general al partidului Liviu Dragnea pentru a încerca să impună mâine, la şedinţa CExN, împreună cu restul adversarilor lui Geoană, candidatura individuală ca mod de alegere a conducerii la Congresul de sâmbătă. În cazul în care CExN-ul de mâine nu va invalida decizia de luni, adversarii lui Geoană vor mai face o nouă tentativă la Congres unde speră ca votul deleaţilor să întoarcă în defavoarea actualului lider modul de candidatură la funcţiile din partid.

Ponta mizează mâine pe liderii PSD care nu agreează votul pe liste pentru a da peste cap planurile lui Geoană de votare a viitoarei conduceri pe baza unor liste deschise: Ion Iliescu, şefi de filialele moldovene, conduşi de ieşeanul Gheorghe Nichita, Adrian Năstase, Miron Mitrea, garda tinerilor pesedişti şi Liviu Dragnea. De altfel, modul în care şi-a depus Ponta candidatura, în mod individual, fără nici o listă, este deja imitat de susţinătorii săi, dar şi de alţi colegi de partid. Liderul PSD Bistriţa Năsăud, Radu Moldovan s-a prezentat dejala partid pentru a-şi depune candidatura pentru o funcţie de vicepreşedinte. Nicu Bănicioiu şi Valeriu Zgonea ar urma să facă gesturi similare, la fel şi secretarul general al partidului, Liviu dragnea.

Strategia vizează influenţarea în acest sens şi a nehotărâţilor din partid care oscilează între metoda cea mai bună de conservare a funcţiilor actuale deţinute în partid: vot pe o listă subordaionată intereselor unui anumit candidat la preşedinţie, dar care le putea garanta sprjinul unei întregi tabere sau vot uninominal, o variantă mai democratică, dar mai riscantă pentru cei care nu se bucură de prea multă popularitate, şi, implicit, susţinere în partid.

Potrivit surselor citate, Ponta va face echipă cu Dragnea, care vrea să candideze pentru un nou mandat de secretar general, dar nu din postura de subordonat al lui Mircea Geoană, ci ca partener. Lucrurile nu sunt deloc roze însă pentru actualul secretar general. Potrivit altor surse din partid, liderii moldoveni plănuiesc debarcarea acestuia din funcţie în cazul în care se va opta pentru candidaturi individuale. Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu a reuşit deja să obţină suport serios la nivelul filialelor moldovene şi şi-a anunţat astăzi intenţia de a candida pentru funcţia de secretar general.

?Rămân acelaşi om consecvent şi serios. Îmi depun candidatura pentru funcţia de preşedinte al partidului pentru că eu cred că PSD şi românii trebuie să aibă o alternativă pentru viitor? a declarat Ponta la sosirea la sediul partidului.

El a precizat că există o serie de oameni importanţi din partid care doresc să facă echipă cu el, precum Liviu Dragnea, dar nu pe o listă, ci aleşi individual la Congres.

?Am fost uimit de luni încoace de reacţiile pe care le-am primit din partea organizaţiilor şi care toţi mi-au spus că nu doreau să aleagă soluţia trecutului, ci soluţia viitorului. Doresc să colaborez cu o serie de colegi. Unul din ei tocmai a urcat acum, domnul Radu Moldovan îşi depune funcţia de vicepreşedinte. Cârciumaru deasemenea, Nicu Bănicioiu care şi-ar dori să facă echipă cu un preşedinte tânar, corect, dar nu pe o listă? a explicat Ponta, care i-a mai enumerat printre susţinătorii săi şi pe Dragoş Benea, preşedintele CJ Bacău.




Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Victor Ponta
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close