Antena 3 CNN Politică Supărare de urmărit DNA: Năstase tulbură candidatura lui Geoană la prezidențiale

Supărare de urmărit DNA: Năstase tulbură candidatura lui Geoană la prezidențiale

Supărare de urmărit DNA: Năstase tulbură candidatura lui Geoană la prezidențiale
Sursa foto: Adrian Nastase,Mircea Geoana
27 Feb 2009   •   18:47

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, caută să forțeze în partid candidatura sa pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Nemulțumit de lipsa de susținere manifestată de partid în cazul dosarelor sale din Parlament și, mai ales, de sacrificarea sa în ultima discuție purtată la Cotroceni de Mircea Geoană cu Traian Băsescu, deputatul social-democrat vrea să facă valuri în PSD înainte de Congres pentru a plăti polițelor colegilor din partid.
Surse social-democrate susțin că Adrian Năstase a început din nou să-și facă cunoscută în anumite cercuri intenția de a deveni candidatul PSD pentru prezidențiale.
La începutul acestui an, președintele CN își exprima rezervele candidaturii sale, acuzând faptul că alianța PSD-PDL ?practic coordonată de Traian Băsescu?, nu permite partidului său susținerea în bune condiții a unui candidat propriu.
Năstase anulează ?zen-ul? prezidențiabil al colegului Geoană
Lăsat singur de către colegii parlamentari în fața solicitării DNA de demarare a urmăririi sale penale în dosarele instrumentate de această instituție, Năstase pare că și-a anulat rezervele numai pentru a-i face viață grea lui Mircea Geoană, pe care filialele moldovene l-ar dori drept candidat pentru Cotroceni. Sursele citate susțin că fostul premier a început să facă lobby în partid pentru susținerea candidaturii sale pentru Cotroceni la viitorul Congres.
Potrivit unor surse social-democrate, Geoană nu se grăbește să-și clarifice intențiile legate de candidatul PSD pentru Cotroceni. El ar dori să obțină susținerea întregului partid pentru acest pas, mai ales a președintelui de onoare, Ion Iliescu și a lui Adrian Năstase, pentru a da impresia solidității unei astfel de candidaturi. Aceleași surse ne-au precizat că Iliescu nu este deloc mulțumit de modul în care PSD a înțeles să apere cauza lui Năstase în Parlament. Cu o lună în urmă, Iliescu a fost cel care l-a indicat pe Năstase ca cel mai puternic contracandidat pentru actualul președinte al țării, Traian Băsescu
Cu posibila urmărire penală în dosarele mătuşa Tamara şi Zambaccian II atârnându-i deasupra capului, Năstase nu are de gând să se retragă în liniște și să-i facă loc lui Geoană. De altfel, în ultima sa ieșire televizată, fostul premier a sugerat că atât el, cât și Geoană, nu dețin toate elementele pentru a lua o decizie în ceea ce priveşte candidatul PSD pentru alegerile prezidenţiale.
Năastase a precizat că va trebui luată o decizie în ceea ce priveşte parcursul PSD pe viitor, având de ales între a rămâne "o anexă a guvernării" sau o linie proprie.
Năstase a precizat însă că, la viitoarele prezidențiale, electoratul va fi împărţit în două: pro-Băsescu şi anti-Băsescu, iar el ar fi un candidat anti-Băsescu.
Ipoteza celui de-al treilea ?prezidențiabil?
Mai mult, Năstase a lăsat să se înțeleagă că ar putea apărea un al treilea nume ?prezidențiabil? în cercurile social-democrate. Totul va depinde de ceea ce va dori PSD la Congres, susține Năstase: un candidat anti-Băsescu sau o guvernare liniștită care să mergă în paralel cu campania pentru alegerile prezidenţiale
Chiar dacă Mircea Geoană este cel mai bine cotat dintre social-democrați în sondajele de opinie, ezitarea sa ridică semne de întrebare în rândurile unor colegi de partid.
De altfel, în unele cercuri pedediste din teritoriu există temerea că Geoană ar putea abandona ideea candidaturii sale pentru prezidențiale pentru a susține un așa-zis ?iepure? în lupta electorală cu Traian Băsescu, susțin sursele citate.
Printre numele vehiculate se regăsește Cristian Diaconescu, care a mai servit acest rol și la alegerile locale, în cursa pentru Primăria Capitalei, dar și numele primarului Constanței, Radu Mazăre.
Geoană strânge rândurile colaboratorilor
Cu toate acestea, Geoană dă semne mai discrete că s-ar pregăti pentru Cotroceni. Din postura de ptreședinte al Senatului el adună în jurul său un adevărat stff de campanie.
Potrivit unor surse parlamentare, fostul şef de cabinet al lui Năstase şi Tăriceanu, Mihnea Constantinescu, se va transfera la preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Din postura de șef al consilierilor lui Geoană, Mihnea Constantinescu ar urma să se ocupe de strategia acestui mic cabinet şi de relaţiile externe ale președintelui Senatului.
Geoană are de gînd să exploteze mediatic și postura sa de vicepreședinte în CSAT. Actualul consilier de stat din cadrul Administrației Prezidenţiale pentru CSAT, generalul Ion Oprișor a fost deja recrutat pentru îngroșa rândurile colaboratorilor președintelui PSD.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close