Antena 3 CNN Politică Surpriză la audierea udemeristului Cseke Attila: Aviz unanim în comisii pentru portofoliul Sănătăţii

Surpriză la audierea udemeristului Cseke Attila: Aviz unanim în comisii pentru portofoliul Sănătăţii

Surpriză la audierea udemeristului Cseke Attila: Aviz unanim în comisii pentru portofoliul Sănătăţii
Sursa foto: Cseke Attila
22 Dec 2009   •   14:36

Cseke Attila a primit aviz favorabil, marţi, pentru ocuparea funcţiei de ministru al Sănătăţii, toţi membrii Comisiilor parlamentare de specialitate votând "pentru". El a furnizat o adevărată surpriză fiind avizat în unaniminate de membrii comisiei, în favoarea sa votând şi toţi parlamentarii PSD şi PNL prezenţi. La audierea lui Cseke Attila în Comisiile parlamentare de specialitate au fost prezenţi 25 de parlamentari din 28. Toţi cei 25 au votat în favoarea ministrului propus pentru portofoliul Sănătăţii.

"Votul unanim este o onoare în plus şi te obligă să faci faţă aşteptărilor. Va fi un an greu, măsurile poate vor fi nepopulare, dar trebuie luate. Pe lângă ele este important să stabilim nişte procedee prin care asiguratul să simtă că el este în centrul sistemului medical. Dacă nu aş avea încredere în mine nu aş fi acceptat această candidatură. Sunt oameni în sistem care doresc îmbunătăţirea acestuia. Îmi propun un parteneriat cu lumea medicală", a declarat la final, Cseke Attila.

Preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, Rodica Nassar, a declarat că în cazul lui Cseke Attila a fost un vot în unanimitate, "poate unicul". "Acesta este un vot unic în validările de astăzi şi în istoria de până acum la Ministerul Sănătăţii, pentru că este un tânăr care trebuie ajutat", a mai spus Rodica Nassar.

În cadrul audierilor, Cseke Attila a afirmat că va milita ca bugetul sănătăţii pentru anul viitor să fie cel puţin egal cu cel din 2009, adică 3,6% din PIB, el urmând a încerca eficientizarea sistemului de colectare la fondul asigurărilor, în condiţiile în care, în prezent, există multe categorii derogate de la plata acestora.

"Este o inadvertenţă în sistem, în condiţiile în care există cinci milioane de plătitori la fondul de asigurări de sănătate şi peste 10 milioane de neasiguraţi care primesc servicii. Există multe categorii de la plata acesteia, trebuie revizuită lista lor şi nu mă refer la elevi sau studenţi care nu au venituri, la pensionari pentru care plăteşte Ministerul Muncii sau la categoriile pentru care plăteşte Autoritatea pentru persoane cu handicap", a precizat Cseke Attila.

Potrivit acestuia, primele trei obiective avute în vedere ar fi găsirea unor resurse financiare necesare funcţionărrii actului medical, dar şi de resurse financiare pentru dezvoltarea infrastructurii. De asemenea, Cseke Attial a arătat că militează pentru un contract între fiecare asigurat şi casa de asigurări de sănătate, pentru că este nevoie de un pachet minim de servicii medicale, pentru introducerea cardului naţional de sănătate, care reprezintă un mijloc de debirocratizare a sistemului pentru că astfel, oamenii nu vor mai avea nevoie de adeverinţe care să atestae că sunt plătitori de asigurări, pe acest docuemnt urmând să se găsească toate datele privind dovada calităţii de asigurat, dar şi istoricul bolilor şi al tratamentelor.


Întrebat ce anume l-a încurajat să accepte această funcţie, având în vedere problemele din sistem, Cseke Attila a răspuns că a avut ca exemplu doi miniştrii propuşi de UDMR, unul dintre ei, Hajdu Gabor, fiind, după cum are informaţii, unul dintre cei mai buni miniştrii din domeniu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Cseke Attila aviz comisii sănătate
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close