Antena 3 Politică Surse: Geoană ar putea înfiinţa un partid dacă e exclus din PSD

Surse: Geoană ar putea înfiinţa un partid dacă e exclus din PSD

de Antena3.ro    |    08 Noi 2011   •   14:41
Surse: Geoană ar putea înfiinţa un partid dacă e exclus din PSD
Sursa foto: Foto: INTACT Images

Mircea Geoană ar putea înfiinţa un nou partid de stânga dacă va fi exclus din PSD, varianta unei înscrieri în UNPR fiind improbabilă, au declarat surse apropiate preşedintelui Senatului, citate de Mediafax.
   
O eventuală înscriere a lui Geoană în UNPR sau altă formaţiune nu este luată în calcul la această oră, potrivit surselor citate.
   
Fostul lider al PSD ar putea, în schimb, înfiinţa un nou partid de stânga, dacă demersurile de excludere din partid vor fi duse la capăt.
   
Varianta unui nou partid este "serios luată în calcul", însă aceasta va fi precedată de o încercare de a responsabiliza politic actuala conducere a PSD de pierderea funcţiei de preşedinte al Senatului, susţin apropiaţii lui Geoană.
   
Dacă Mircea Geoană va fi exclus din PSD, acesta ar putea, susţin apropiaţii lui, să încerce inclusiv forţarea unui congres extraordinar, scenariul având totuşi puţine şanse de reuşită.
   
În condiţiile în care PSD a renunţat la continuarea demersurilor de revocare a acestuia de la şefia Senatului, Geoană ar putea fi menţinut în funcţie chiar şi ca senator independent, dacă BPN al PSD va decide sancţionarea acestuia cu excluderea din partid.
   
Excluderea lui Geoană din PSD ar putea, pe de altă parte, să fie urmată de o demisie a acestuia din funcţie, ca reacţie politică la probabilele acuze ale actualei conduceri a PSD că se cramponează de o funcţie chiar dacă acest lucru implică sprijinul PDL şi al UNPR.
   
Deşi s-a decis să nu fie continuate demersurile de revocare a lui Geoană din funcţia de la Senat, începerea procedurii de excludere a acestuia din partid este, de asemenea, legată de posibilitatea ca fostul preşedinte al PSD să înfiinţeze un nou partid.
   
Calculul acestor decizii este că, pe de o parte, această nouă structură politică ar putea afecta electoratul PSD, implicit al USL, iar pe de altă parte liderii PSD vor încerca reducerea pierderilor prin acreditarea ideii că partidul lui Geoană ar fi apropiatul PDL şi UNPR, au relatat surse social-democrate.
   
În cazul în care Geoană va fi exclus şi va merge pe varianta înfiinţării unui nou partid, demersului s-ar putea ralia şi unii senatori şi deputaţi PSD, estimările optimiste fiind că numărul acestora va fi între 10 şi 15.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close