Antena 3 Politică Suspendarea membrilor PDL va fi decisă în baza noului cod etic. Preda, Macovei şi Voinescu, singurii împotriva noului statut

Suspendarea membrilor PDL va fi decisă în baza noului cod etic. Preda, Macovei şi Voinescu, singurii împotriva noului statut

de Antena3.ro    |    05 Mar 2011   •   11:27
Suspendarea membrilor PDL va fi decisă în baza noului cod etic. Preda, Macovei şi Voinescu, singurii împotriva noului statut
Sursa foto: Foto: Agerpres
UPDATE 14:00. După trei ore de discuţii intense, noul statut al PDL a fost adoptat cu trei voturi împotrivă şi şapte abţineri. La şedinta de la Palatul Parlamentului, s-au rostit replici dure împotriva reformiştilor din PDL.

Reformiştii din PDL au criticat decizia colegilor de a evita suspendarea celor care sunt trimişi în judecată.

Replicile dure între grupul Macovei - Preda - Voinescu şi greii partidului nu au lipsit.

Liderii PDL au explicat şi cum văd ei reforma partidului.

Noul statut al PDL a fost adoptat fără criteriile de integritate propuse şi cu voturile împotrivă ale grupului Macovei - Preda - Voinescu. 

Nici un democrat liberal nu va fi suspendat automat din partid dacă este trimis în judecată. Această problemă va fi reglementată într-un cod etic elaborat de viitoarea conducere a PDL. Derogarea de la criteriul vechimii necesar pentru a candida la funcţii de conducere se va acorda la cerere.

 


UPDATE 11:30
. Premierul Emil Boc a promis o creştere economică de 1,5% - 2% în acest an, iar pentru 2012, primul ministru susţine că România va înregistra o creştere economică de 4%-5%. Afirmaţiile au fost făcute, sâmbătă, de premier în timpul discursului  din debutul şedinţei Consiliului Naţional de Coordonare al PDL.

Preşedintele PDL a mai spus că CNC va aproba derogarea acordată de Colegiul Director de la criteriul vechimii pentru candidaturile la şefia partidului, menţionând că susţine, pentru conducerea formaţiunii, echilibrul între experienţa maturităţii şi dinamismul tinerilor
   
El a precizat că în acest mod se vor crea condiţiile propice unei competiţii largi pentru conducerea partidului, la Convenţia din mai.
   
Boc a făcut o prezentare a situaţiei ţării, menţionând că datorită coerenţei dintre acţiunea PDL şi cea a Guvernului, s-a reuşit redresarea economică.

Premierul a acuzat "moştenirea" economică lăsată de liberali, criticând faptul că PNL s-a aliat cu PSD şi că a combătut toate reformele promovate în ultimii ani de PDL.
   
Boc a spus că CNC va aproba derogarea acordată de Colegiul Director de la criteriul vechimii pentru candidaturile la şefia partidului, menţionând că susţine, pentru conducerea formaţiunii, echilibrul între experienţa maturităţii şi dinamismul tinerilor.

 
Dispute pe morală la şedinţa CNC al PDLŞedinţa CNC al PDL în care se va discuta şi va aproba eventual propunerile avizate, vineri, de Colegiul Director al formaţiunii, a început, sâmbătă, la Parlament, cei trei "reformişti", Cristian Preda, Monica Macovei şi Sever Voinescu, fiind prezenţi, informează Mediafax.
   
Premierul Boc susţine un discurs în debutul evenimentului.
   
Colegiul Director al PDL a dezbătut, vineri după-amiază, introducerea în statutul partidului a unor criterii de integritate pentru membri, precum şi propunerea ca cei patru prim-vicepreşedinţi şi secretarul general să fie aleşi prin vot uninominal, la fel ca şi vicepreşedinţii.
   
Surse din partid au declarat că membrii Colegiul Director al PDL au decis, vineri seară, să respingă propunerea de modificare a statului potrivit căreia membrii PDL trimişi în judecată sunt suspendaţi automat din partid.
   
Liderul PDL Elena Udrea a declarat, apoi, că în Colegiul Director s-a decis ca suspendarea unui membru să se poată face indiferent dacă se începe urmăririea penală sau dacă existenţă doar o plângere, în funcţie de afectarea imaginii PDL, care va fi stabilită de Comisia de Integritate.
   
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, vineri, că membrii Colegiului Director au "optat" pentru prevederile actualului statut în privinţa sancţiunilor, iar, "de principiu", problema suspendării celor trimişi în judecată va fi reglementată într-un cod etic elaborat de noua conducere.

Tot Colegiul Director al PDL a decis să propună Consiliului Naţional de Coordonare ca cei patru prim-vicepreşedinţi ai formaţiunii şi secretarul general să fie aleşi prin vot uninominal, la fel ca şi vicepreşedinţii, au declarat surse democrat-liberale, citate de Mediafax.
   
O modificare propusă la statut este ca membrii care doresc să promoveze o moţiune pentru obţinerea conducerii partidului să depună proiectul cu cel puţin 30 de zile înainte, faţă de 40 de zile, cum este în prezent, însoţit de numele liderului şi semnăturile a 35 de membri care formează grupul de promovare.
   
Liderul moţiunii care obţine majoritatea voturilor valabil exprimate din turul 1 sau 2 va deveni preşedinte al partidului, iar cei 35 de semnatari vor deveni membri ai CNC.

În textul actual al statutului se prevede că din cei 35 semnatari, primii patru vor deveni prim-vicepreşedinţi ai partidului, iar al cincilea va fi secretar general.

În propunerea de modificare a statutului, adoptată de Colegiu, se prevede că cei patru prim-vicepreşedinţi, secretarul general se aleg prin vot uninominal, la fel ca şi vicepreşedinţii, secretarii generali adjuncţi şi secretarii executivi.
   
De asemenea, Colegiul Director al PDL a decis să propună conducerii democrat-liberale ca pe 14 mai să aibă loc Convenţia Naţională, la ora 11, la Palatul Parlamentului, cu 30 de zile înainte de această dată urmând să expire termenul de depunere a moţiunilor, a declarat Voinescu.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close