Antena 3 CNN Politică Sute de fraude electorale fără vinovaţi

Sute de fraude electorale fără vinovaţi

Sute de fraude electorale fără vinovaţi
02 Dec 2008   •   01:37

După ziua alegerilor, procurorii au fost nevoiţi să înceapă treaba şi să studieze 348 de plângeri ce vizau şpăgi electorale.
Acesta era, ieri, bilanţul anchetelor începute de procurori în cazul celor peste 300 de plângeri referitoare la şpăgile ce ar fi fost date alegătorilor.
Alte 62 de dosare se referă la cercetarea unor fapte şi nu persoane. Oricum ţinând cont de experienţa alegerilor trecute este foarte probabil ca nici o persoană să nu fie pedesită. Pe de o parte din cauza uşurinţei cu care organizaţiile de partid aruncă cu plângeri în ziua alegerilor, dar şi din alte cause, unele ce ţin de voinţa de a cerceta aprofundat dosarele.
?Este puţin probabil ca, la finalul investigaţiilor, să avem cu adevărat vinovaţi, întrucât până acum, cu o singură excepţie (cazul adolescentei de 17 ani de la Năvodari, care a recunoscut că a fost plătită pentru ca, la rândul ei, să ofere şpăgi alegătorilor), nicăieri în ţară nu am surprins vreun membru al vreunui partid ori vreun alegător oferind sau primind şpagă pentru un vot. Nici măcar în Capitală - unde reprezentanţii PDL şi PSD s-au acuzat reciproc de Ťcumpărareať de voturi în sectoarele 1 şi 5, mai exact în cartierele Pajura şi Rahova - nu avem vreun vinovat. Tot ce avem până acum sunt amenzi totalizând aproape 10.000 de euro pentru fapte ce ţin mai mult de liniştea şi ordinea publică, decât de legea electorală?, au precizat, ieri, oficialii poliţiei, citaţi de Evenimentul Zilei. Oricum în ziua alegerilor, anchetatorii ar fi trebui să ancheteze în regim de urgenţă plângerile, deşi acestea au curs cu sutele.
?În lipsa unui flagrant, nimeni nu e nebun să recunoască că a dat sau a primit şpagă ca să voteze?, spun poliţiştii. Mita electorală se pedepseşte cu până la 5 ani de închisoare. Pe de altă parte au înregistrat nenumărate transmisii tv în ziua de duminică ce arătau implicarea unor persoane pentru a covinge financiar prezenţa la vot.
De altfel, PNG a adresat BEC o sesizare privind fraudarea alegerilor în Sectorul 5 al Capitalei, unde a pierdut Gigi Becali, susţinând că au fost mituiţi alegători de către reprezentanţi ai PSD. De asemenea, partidul condus de Gigi Becali a reclamat că primarul Marian Vanghelie a continuat campania electorală pe parcursul întregii zile de alegeri.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri uninominale
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close