Antena 3 CNN Politică Ministrul Mediului, Tánczos Barna, s-a întâlnit cu ursul în drum spre Capitală

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, s-a întâlnit cu ursul în drum spre Capitală

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat pe o rețea socială că, luni dimineața, în drum spre Capitală, a avut o întâlnire cu un urs, în localitatea Bixad, Covasna.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, s-a întâlnit cu ursul în drum spre Capitală
Sursa foto: Facebook / Tánczos Barna
de Laura Dinu    |    05 Iul 2021   •   15:06

”Azi dimineață, în drum spre București, m-am întâlnit cu acest urs în localitatea Bixad, Covasna. Nu s-a speriat de mașini și nici de oamenii trecători.

Conform proiectului de ordonanță și a procedurilor aferente, dacă ”animalul a fost observat ocazional în intravilan” sau „animalul nu se retrage la observarea oamenilor”, acest eveniment va putea fi clasificat cu risc redus și se va putea interveni pe baza procedurii de intervenție: prin ”îndepărtarea prin alungare” din intravilanul localității”, scrie Tánczos Barna pe o rețea socială. 

??Azi dimineață în drum spre București m-am întâlnit cu acest urs în localitatea Bixad, Covasna. Nu s-a speriat de...

Publicată de Tánczos Barna pe Duminică, 4 iulie 2021

Ministrul Mediului anunță un proiect de lege prin care primăriile vor semna contracte cu asociațiile de vânătoare pentru rezolvarea atacurilor urșilor

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat în urmă cu două săptămâni că primăriile ar putea semna pe viitor contracte cu asociațiile de vânătoare pentru intervenția în situațiile de urgență cauzate de urși. Animalele sălbatice vor putea fi alungate, tranchilizate și relocate sau împușcate, în funcție de gravitatea situației. Aceste proceduri sunt prevăzute într-un proiect de ordonanță la care se lucrează în Guvern.

„Ieri după-amiază am avut o ședință cu primarii, reprezentanții asociațiilor de vânătoare și asociațiilor fermierilor din județul Harghita despre ordonanța care ar permite intervenția imediată în situațiile de urgență cauzate de urși.

În cadrul întâlnirii am prezentat celor prezenți cele mai importane puncte din proiectul de ordonanță la care lucrăm:

  •  Conform căruia în funcție de gravitatea situației, urșii agresivi care atacă pe teritoriul localităților, să poată fi tranchilizați și relocați sau împușcați de o echipă formată de jandarmi și vânători, în 24 ore după ce se semnalează prezența ursului.
  •  Am oferi primăriilor posibilitatea de a semna un contract cu asociațiile de vânătoare în vederea rezolvării atacurilor urșilor prin intervenție imediată.
  •  De asemenea în zonele de tampon ale localităților am oferi posibilitatea de prevenire prin alungarea, tranchilizarea și relocare sau împușcarea urșiilor agresivi.

Pe baza datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar și 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urșilor. Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime omenești. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenții imediate.

Din fericire, sunt din ce în ce mai mulți cei care conștientizează gravitatea situației, atât la nivel parlamentar, cât și la nivelul guvernului. În următoarele zile vom continua discuțiile pe acest subiect”, a transmis ministrul Mediului pe Facebook la acea vreme. 

×
Subiecte în articol: Tanczos Barna
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close