Antena 3 CNN Politică Târg de Bruxelles: UDMR, lăsat cu ochii în soare de PDL, după ce a votat accederea Elenei Băsescu în PPE

Târg de Bruxelles: UDMR, lăsat cu ochii în soare de PDL, după ce a votat accederea Elenei Băsescu în PPE

Târg de Bruxelles: UDMR, lăsat cu ochii în soare de PDL, după ce a votat accederea Elenei Băsescu în PPE
Sursa foto: Kelemen Hunor
24 Iul 2009   •   17:57

Europarlamentarii români au luat cu ei la Bruxelles obiceiul binecunoscut acasă al manevrelor de culise şi sforăriilor politice. Cu statut de membri plini în grupul parlamentar al popularilor europeni (PPE), reprezentanţii PDL şi UMR par acum la cuţite după ce partea udemeristă îi acuză pe democrat-liberalii Theodor Stolojan şi Marian Jean Marinescu că s-au răzgândit să mai susţină crearea unui subgrup parlamentar al Uniunii în cadrul PPE. Preşedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor susţine că reprezentanţii PDL au încurajat votul udemeriştilor pentru EBA, promiţând la rândul lor sprijinul pentru constituirea acestei structuri. Stolojan afirmă însă că nu UDMR a contribuit decisiv la acceptarea Elenei Băsescu în rândurile popularilor europeni, ci şeful delegaţiei europarlamentarilor români membri ai acestei familii politice europene, funcţie deţinută chiar de el. Stolojan se arată însă de acord cu înfiinţare unui subgrup al UDMR, dar numai în cadrul delegaţiei române, nu în afara acestei structuri ca o nouă delegaţie a României la PPE.
Politicienii UDMR susţin însă că se simt înşelaţi în aşteptări tocmai de colegii democrat-liberali şi le solicită să-şi respecte cuvântul dat şi solidaritatea manifestată de europarlamentarii Uniunii în cazul Elenei Băsescu.
"Din acest punct de vedere, consider că parteneriatul şi solidaritatea în PPE trebuie să fie reciproce. Aşa cum maghiarii vorbesc de solidaritate în susţinerea lui Traian Băsescu, chiar şi Orban Viktor a făcut apel la această solidaritate la Băile Tuşnad, când a afirmat că dacă ar fi posibil ar vota cu Băsescu, cred că şi românii din PPE trebuie să dea dovadă de solidaritate şi să ne susţină. De aceea, cerem domnilor Theodor Stolojan, Marian Jean Marinescu, dar şi premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu, liderul de facto al PDL, să-şi respecte cuvântul dat şi promisiunile făcute ", a afirmat Kelemen Hunor.
EBA primeşte votul, UDMR fluieră a pagubă
Kelemen Hunor ne-a explicat că înainte de validarea mandatelor europarlamentarilor inclusiv a accederii Elenei Băsescu în PPE, reprezentanţii "Listei solidarităţii maghiare", Tokes Laszlo, Sogor Csaba şi Iuliu Winkler, au cerut şi au primit asigurării din partea PDL că vor sprijini ?din solidaritate? formarea unui subgrup în cadrul delegaţiei europarlamentarilor din România membri ai Partidului Popular European (PPE).
?Nu a fost vorba de un târg ci de o dovadă de solidaritate ca membri ai aceluiaşi grup politic. Aşa cum europarlamentarii UDMR şi-au manifestat bunăvoinţa şi deschiderea pentru acceptarea Elenei Băsescu în PPE, la un comportament similar ne aşteptam din partea PDL şi pentru iniţiativa noastră. Prima oară nu s-au opus. Domnii Theodor Stolojan şi Marian Jean Marinescu, într-o primă etapă, înainte să fie aleasă în PPE şi domnişoara Elena Băsescu, ne-au promis şi şi-au dat cuvântul că vor fi de acord cu înfiinţarea subgrupului europarlamentarilor UDMR. După două săptămâni, ei s-au răzgândit şi nu mai susţin înfiinţarea acestuia? a susţinut Hunor.
Liderul udemerist a arătat că se vor purta noi discuţii pe această temă cu PDL după vacanţa legislativului european dar că nu-şi prea pune speranţe.
Hunor: ?Grupul român din PPE nu pierde nimic?
Întrebat de ce se doreşte înfiinţarea acestui subgrup la nivelul PPE, Hunor ne-a declarat că o asemenea acţiune nu înseamnă ruperea de grupul popularilor din România, ci s-ar crea premisele pentru susţinerea şi promovarea la nivelul PPE şi a legislativului european a unor obiective şi interese punctuale ale comunităţii maghiare cu care colegii din PDL ar putea să nu fie de acord.
?Precedente sunt. Există un astfel de subgrup în rândul reprezentanţilor maltezi. Nu există nici o regulă care să interzică aşa ceva. Grupul român din PPE nu pierde nimic dacă se înfiinţează un astfel de subgrup. Reprezentanţii UDMR vor susţine ca şi până acum interesele naţionale. Vor exista însă mai multe probleme, punctuale, ale comunităţii noastre, ce vor fi necesare să fie promovate şi cu care colegii din PDL să nu fie de acord. Crearea unui aseemenea subgrup va oferi o voce mai puternică pentru promovarea iiniţiativelor UDMR la nivelul PPE şi PE? ne-a explicat Hunor.
Liderul udemerist s-a arătat rezervat asupra motivelor răzgândirii colegilor din PDL, sugerând doar că ar fi vorba de un lobby făcut cu succes de europarlamentarii slovaci pe lângă Stolojan.
?Nu pot spune decât că eurodeputaţii maghiari din această ţară au încercat la rândul lor să creewze un subgrup, acţiune care s-a lovit de opoziţia colegilor din delegaţia Slovaciei. Nu exts exclus ca slovacii să fii purtat negocieri cu Stolojan pentru a-l convinge să nu susţină crerea unuii astfel de precedent la nivelul PPE? a comentat Hunor.
Stolojan: Accederea Elenei Băsescu în PPE în mâinile şefului delegaţiei române
Liderul europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan respinge însă acuzaţiile formulate de către liderul UDMR. Potrivit lui Stolojan, europarlamentarii Uniunii nu aveau cum să împiedice în vreun fel intrarea Elenei Băsescu în PPE, deoarece, conform procedurii, cuvântul decisiv îl are şeful delegaţiei româneşti din PPE, adică el. Stolojan a sugerat că ceea ce vor udemeriştii este crearea de facto a două delegaţii româneşti separate la nivelul PPE, lucru cu care PDL nu poate fi de acord.
?Accederea unui europarlamentar român în grupul PPE se face pe baza acordului şefului delegaţiei româneşti. Desigur, acesta se consultă cu membrii delegaţiei, dar ceea ce contează în faţa conducerii grupului politice al PPE este cuvântul decisiv al şefului delegaţiei române. Într-adevăr, europarlamentarii UDMR au fost în favoarea Elenei Băsescu, dar asta nu înseamnă că ar exista un drept de veto. Nu suntem la ONU aici? ne-a declarat Stolojan.
Eurodeputatul PDL a subliniat că reprezentanţii democrat-liberali ar fi de acord cu crearea unui unui subgrup parlamentar al UDMR în cadrul delegaţiei române din PPE. ?Noi avem deschidere în această problemă. Se pot constitui ca subgrup în cadrul delegaţiei României. Dacă doresc să se constituie ca grup de sine stătător în PPE nu-i opreşte nimeni să găsească susţinere. Nu poate fi o delegaţie UDMR a României în PPE pe lângă delegaţia României deja existentă? a conchis Stolojan.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Cea mai detaliată hartă a creierului uman realizată vreodată
x close