Antena 3 CNN Politică Tăriceanu aruncă cu promisiuni de funcţii în filialele ardelene, Antonescu şi Orban, cu revenirea la guvernare

Tăriceanu aruncă cu promisiuni de funcţii în filialele ardelene, Antonescu şi Orban, cu revenirea la guvernare

Tăriceanu aruncă cu promisiuni de funcţii în filialele ardelene, Antonescu şi Orban, cu revenirea la guvernare
Sursa foto: Calin Popescu Tariceanu
13 Mar 2009   •   17:22

În goana după voturile colegilor liberali, candidaţii aflaţi în cursa pentru şefia partidului au început să promită mai mult decât pot duce. Actualul lider PNL promite recompense în funcţii la nivel central sau local primarilor şi liderilor de organizaţii care îi vor aduce voturi la Congresul din 21- 22 martie. Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu se află în plină campanie electorala internă, ei numărând în fiecare zi, filialele şi voturile câştigate în perspectiva Congresului, în funcţie de locul unde ajung cu turneele lor paralel prin ţară. Aflat în turneu prin Ardeal, actualul preşedinte al partidului a reuşit să întoarcă, mai mult sau mai puţin, votul unor filiale care-şi făcuseră iniţial exprimată opţiunea pentru rivalul Crin Antonescu.

Ambii rivali se află în turnee electorale interne prin ţară. Sunt vizate îndeosebi organizaţiile judeţene cu cele mai mari delegaţii la Congres, precum filialele Bacău, Buzău, Giurgiu, Constanţa, Ilfov, Vâlcea, Dolj, Vaslui, Alba, Cluj sau Satu Mare.

Liderii unor organizaţii judeţene din Ardeala au anunţat ieri, la Baia Mare că îl vor susţine la preşedinţia partidului pe Călin Popescu Tăriceanu. Mai mulţi reprezentanţi ai filialeloor ardelene s-au întâlnit cu şeful de partid pentru a asculta oferta acestuia. Senatorul Marius Nicoara, fostul prefect de Mureş, Ciprian Dobre, fostul ministru al IMM-urilor, Ovidiu Szilagy, dar şi alţi liberali din Bistriţa-Năsăud, Arad şi Bihor s-au numărat printre cei cu care Tăriceanu a negociat voturile din aceste filiale.

"Au fost prezenţi azi (joi n.red.) reprezentanţi PNL din Sălaj, Cluj, Satu Mare, Mureş, Bistriţa Năsăud, Bihor. Toate organizaţiile din Ardeal îl sprijină la şefia partidului pe domnul Călin Popescu Tăriceanu", a anunţat, la final, senatorul PNL Cluj, Marius Nicoară.

Posturile de vicepreşedinţi, fluturate în ochii liberalilor ardeleni

La rândul său, Tăriceanu a dat de înţeles că organizaţia PNL Maramureş îl va sprijini. "PNL e un partid democratic. Fiecare delegat are dreptul la propria opţiune. După discuţiile purtate, n-am avut părerea că e opţiune majoritară pentru Crin Antonescu", a spus Tăriceanu.

Potrivit unor surse liberale, el a promis recompense cu funcţii în structurile de conducere primarilor performanţi din municipiile reşedinţă de judeţ, cazul edilului băimărean Cristian Anghel, ajuns la al cincilea mandat şi cel care controlează cu adevărat deciziile la nivelul acestei filiale.

Promisiunile făcute de Tăriceanu la nivel local fac parte dintr-o strategie mai amplă a acestuia de atragere a voturilor prin fluturarea celor 15 locuri existente la nivelul Biroului Politic Central al partidului. Iniţial, Tăriceanu se pronunţase ca numărul de vicepreşedinţi PNL să fie redus de la 15 la Ulterior, realizând potenţialul electoral al acestor posturi, el a reuşit prin aceeaşi comisie de statut, care hotărâse această reducere, să revină la vechiul număr de vicepreşedinţi.

În cealaltă tabără, Antonescu secondat de Ludovic Orban profită de statutul interimar existent la nivelul a 20 de filiale pentru a garanta eventualilor pretendenţi la şefia acestor organizaţii judeţene, sprijinul lor. Cei doi exploatează şi nemulţumirile acelor liberali legate de modul defectuos în care Tăriceanu a negociat păstrarea PNL la actul guvernării. Surse liberale ne-au declarat că Orban susţine că odată instalat Antonescu, ca preşedinte, şi el, ca prim-vicepreşţedinte al PNL, va face tot posibilul să aducă din nou partidul la guvernare.

Ardelul, divizat în continuare între Tăriceanu şi Antonescu

Surse din cadrul filialelor PNL din Ardeal susţin că susţinerea cu care se laudă Tăriceanu nu este tocmai justificată. În ciuda susţinerii posibile a edilului băimărean pentru Tăriceanu, la nivelul PNL Maramureş, liberalii s-au divizat în două tabere, după ce în urmă cu câteva săptămâni, Delegaţia Judeţeană votase pentru sprijiniarea lui Crin Antonescu la Congres. De partea lui Tăriceanu sunt mai ales parlamentarii PNL locali, precum senatorul Titus Liviu Paşcă.

Cei 32 de reprezentanţi ai PNL Alba vor vota alături de colegii lor din restul ţării, pentru alegerea unui nou preşedinte al PNL. Deşi nu şi-a declarat deschis susţinerea pentru actualul lider, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu a militat în repetate rânduri pentru o continuitate la nivelul acestei funcţii. În cadrul unei emisiuni televizate locale, el a recunoscut că voturile liberalilor din Alba sunt şi ele împărţite. Surse din partid ne-au declarat că Antonescu contează pe aportul a 6-7 voturi din cele 31 ale acestei filiale. La rândul său, Atanasiu mizează pe Tăriceanu şi vizează pentru el o funcţie de vicepreşedinte al partidului. Surse din conducerea centrală susţin că Atanasiu visează I la funcţie de primvicepreşedinte în cazul în carea ea va fi creată la Congres.

24 de delegaţi vor avea şi liberalii bistriţeni la Congres. Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, conduce tabăra pro-Tăriceanu, căruia îi datorează scaunul de lider local. Deputatul Ioan Ţintean a declarat că îl susţine pe Crin Antonescu. Balanţa va înclina într-o parte sau în cealaltă, în funcţie de numărul de votanţi pe care Turc sau Ţintean îi atrage de partea lor în delegaţia care va participa la congres.

Divizaţi sunt şi liberalii sălăjani, deşi Tăriceanu a pus pe răboj voturile celor 22 de delegaţi ai filialei. Chiar dacă preşedintele PNL Sălaj, Radu Căpilnaşiu l-a asigurat pe Tăriceanu de sprijinul său, o parte din delegaţi ar dori să-şi dea voturile pentru Crin Antonescu, susţin surse liberale.
Delegaţii din Bihor vor putea vota, teoretic, aşa cum consideră că este mai bine pentru partid. Surse din partid suţin însă că şi în cadrul PNL Bihor sunt conturate două facţiuni: una pro-Tăriceanu, condusă de senatorul Cornel Popa, preşedintele liberalilor bihoreni şi alta, pro-Antonescu, în frunte cu vicepreşedintele Ilie Bolojan, şef interimar al organizaţiei de Oradea şi cu ambiţii la şefia filialei.

Voturi clare la Timiş şi Cluj

Liberalii din Timiş au luat o decizie în privinţa confuntării dintre vicepreşedintele Crin Antonescu şi actualul preşedinte al partidului, Călin Popescu Tăriceanu: îl susţin pe primul dintre candidaţi pentru şefia partidului. Bineînţeles, este o recomandare, pentru că delegaţii la congres vor vota în mod individual. Recomandarea vine din partea Delegaţiei Permanente a PNL Timiş, decizia fiind luată prin vot secret. Timişul va avea 25 de delegaţi la congres.
La Cluj, liberalii au decis, la nivel de filială, susţinerea lui Tăriceanu pentru un nou mandat de preşedinte de partid. Surse liberale susţin că senatorul şi liderul de Cluj, Marius Nicoară ar fi fost fidelizat prin promisiunea unui post de vicepreşedinte PNL. "Am decis, cu unanimitate, să îl susţinem pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru bătălia pe care o duce în vederea ocupării funcţiei de preşedinte al PNL. Am reuşit ca, la guvernare fiind, să nu ne erodăm, ci să creştem în procente. Este un merit deosebit al lui Călin Popescu Tăriceanu care a reuşit să apere partidul şi să-l ducă la procente deosebite", declara recent Marius Nicoară.

Liberalii hunedoreni au rămas credincioşi lui Antonescu, susţinându-l in corpore pentru şefia partidului. La fel şi PNL Braşov, în timp ce Sibiul ar merge şi nu prea cu Tăriceanu.

Aglomeraţie pe locurile de vicepreşedinţi

În ritmul în care aruncă cu funcţii în stânga şi în dreapta prin teritoriu, Tăriceanu riscă să rămână fără posturi libere de dat fidelilor săi. Liderul PNL a mai promis locuri în conducerea centrală a PNL şi propriilor oameni de încredere: Dan Motreanu, Bogdan Olteanu, Eugen Nicolaescu, Teodor Meleşcanu în cazul în care funcţia de primvicepreşedinte nu va fi creată, dar şi altor lideri din teritoriu, cazul preşedinţilor PNL Teleorman şi Giurgiu, Marin Almăjanu şi Lucian Iliescu.

În cealaltă tabără, Ludovic Orban ţinteşte postul de prim-vicepreşedinte, Radu Stroe pe cel de secretar general, Dan Radu Ruşanu, Norica Nicolai, Relu Fenechiu şi mai nou Mihai Voicu, funcţiile de vicepreşedinţi în echipa lui Antonescu.

Morega: Crin Antonescu va câştiga detaşat confruntarea cu Călin Popescu Tăriceanu
În ciuda lobby-ului intens făcut de Tăriceanu în Muntenia şi Ardeal, susţinătorii lui Antonescu sunt optimişti. Liderul PNL Gorj, deputatul Dan Ilie Morega, a prognozat vineri, că numărul minim de voturi pe care Crin Antonescu îl va obţine pentru preşedinţia partidului este de 779, în timp ce Tăriceanu ar putea obţine doar 358.
?Noi, cei din filiala Gorj, mergem clar cu un mandat pentru Crin Antonescu, deşi acolo fiecare votează cum găseşte de cuviinţă. Varianta pesimistă în privinţa numărului posibil de voturi pentru cei doi candidaţi este de 779 de voturi pentru Crin Antonescu şi de doar 358 pentru Călin Popescu Tăriceanu?, a spus liderul de la Gorj al PNL, citând rezultatle unei evaluări interne.

Antonescu, dorit preşedinte de femeile liberale

Organizaţia Naţională a Femeilor Liberale a decis vineri să-l susţină pe Crin Antonescu la preşedinţia partidului. Potrivit unui comunicat de presă, în afara deciziei de a-l sprijini pe Antonescu în lupta pentru şefia PNL, Biroul Permanent al Organizaţiei Naţionale a Femeilor Liberale a stabilit şi susţinerea liderului lor, Norica Nicolai pentru funcţia de vicepreşedinte al PNL, a Svetlanei Preoteasa şi a Theodorei Bertzi pentru funcţia de membri ai BPC.
De asemenea, aceeaşi Organizaţie o susţine pe Angela Jarozanu pentru funcţia de membru al Comisiei de Onoare şi Arbitraj.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close