Antena 3 CNN Politică Tăriceanu: Băsescu promovează slăbirea democraţiei şi reducerea Parlamentului la un rol simbolic

Tăriceanu: Băsescu promovează slăbirea democraţiei şi reducerea Parlamentului la un rol simbolic

Tăriceanu: Băsescu promovează slăbirea democraţiei şi reducerea Parlamentului la un rol simbolic
Sursa foto: tariceanu
25 Noi 2009   •   08:09

Acordul dintre Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat este comentat de fostul premier liberal al României. Călin Popescu Tăriceanu explică faptul că la acest pas nu s-a ajuns întâmplător.
Acesta consideră alegerile momentul fundamental în ceea ce priveşte apărarea valorilor democratice în România. El notează că ?unul dintre cele două programe politice ce vor fi prezentate electoratului la 6 decembrie promovează slăbirea democraţiei, reducerea instituţiei Parlamentului la un rol simbolic, promovarea dezbinării şi a urii în societate, divizarea corpului cetăţenesc cu scopul manipulării şi a încălcării drepturilor fundamentale?.
Fostul premier mai punctează că PNL este, în acest moment, singura forţă politică democratică, de dreapta, de pe scena politică românească şi respinge pretenţia PD-L de a fi considerat un partid de dreapta, ?în condiţiile în care întreaga atitudine politică a acestui partid din ultimii ani a fost dedicată unui program populist-demagogic, de limitare a democraţiei?.

Tăriceanu cere introducerea în acordurile politice viitoare a unor condiţii prin care să se păstreze identitatea politică a PNL. El doreşte asumarea transparentă a unui program politic de consolidare a democraţiei româneşti prin eliminarea exceselor din 2009 şi prin revenirea la principiile fundamentale ale parlamentarismului şi ale guvernării democratice.
De asemenea, punctează nevoia de sprijinire a economiei de piaţă, susţinerea liberei iniţiative, dar şi combaterea crizei economice.
Un punct important consideră a fi păstrarea actualului sistem electoral, ?singurul capabil să asigure reprezentarea fiecărui vot în Parlamentul României şi o reprezentare politică corectă pentru toate curentele de opinie din societate?.
?Renunţarea la aspectele populist-demagogice referitoare la problema amendării Constituţiei, valorificarea experienţei acumulate prin observarea derapajelor antidemocratice permise de actualul cadru constituţional în ultimii ani şi crearea unei dezbateri naţionale serioase şi ample referitoare la temele principale referitoare la acest subiect. Printre altele, doreşte consolidarea separaţiei puterilor în stat, dar şi eliminarea imunităţii prezidenţiale
De asemenea, consideră lupta anticorupţie ca fiind o prioritate a viitoarei guvernări.

Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close