Antena 3 CNN Politică Tăriceanu: „Bugetul pe anul viitor se va încadra în limita deficitului de 3%"

Tăriceanu: „Bugetul pe anul viitor se va încadra în limita deficitului de 3%"

Tăriceanu: „Bugetul pe anul viitor se va încadra în limita deficitului de 3%"
Sursa foto: FOTO: captură video/Antena3
18 Oct 2017   •   16:10

Proiectul de buget pentru anul viitor se va încadra în limita deficitului maxim de 3%, a declarat miercuri, la Parlament, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, lider al ALDE, după ședința coaliției de guvernare.

El a precizat că nu există „niciun risc de derapaj".

„Pot să vă spun că proiectul va fi unul care se va încadra în limita deficitului maxim de 3%. Nu există risc de derapaj. Aici, sigur, avem în vedere creșterea unor cheltuieli, majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie anul viitor, dar toate acestea intră în anvelopa bugetului pe anul viitor. Nu am discutat astăzi pe ce creștere economică. Acestea sunt datele pe care le furnizează Institutul de Prognoză și, pe baza acestor date, din câte știu datele preliminare indică pentru anul viitor PIB-ul de 901 miliarde lei", a afirmat Tăriceanu.

Președintele ALDE a spus că în elaborarea bugetului trebuie să se plece de la prioritizarea investițiilor.

„În momentul de față, Guvernul pregătește elaborarea bugetului, dar trebuie să plecăm evident de la câteva principii și anume prioritizarea investițiilor. Ca atare, toate ministerele care își construiesc proiectele de buget, pentru că modalitatea este ca Guvernul, Ministerul de Finanțe în speță, să strângă propunerile de la buget de la toți ordonatorii de credit, trebuie să delimiteze cheltuielile de funcționare, de administrare de cheltuielile de investiții. Bineînțeles că fiecare ordonator de credit, fiecare minister trebuie să își prioritizeze investițiile pentru că avem, prin programul de guvernare, o serie de obiective de investiții de infrastructură. Nu mă refer numai la cele rutiere, dar bineînțeles că și cele rutiere, de transport trebuie duse la bună îndeplinire", a precizat el.

Potrivit lui Tăriceanu, se va încerca accelerarea procedurilor printr-o colaborare cu BERD, BEI și Banca Mondială.

„Vom încerca să accelerăm procedurile printr-o colaborare cu instituțiile internaționale, respectiv Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Banca Mondială, în așa fel încât să putem și cheltui banii pe care îi alocăm și să ducem și proiectele la bun sfârșit, având în vedere că până în momentul de față cunoașteți — una din problemele majore cu care s-au confruntat miniștrii este cea legată de contestațiile și procedurile extrem de lungi pe care le comportă fiecare proiect. După licitație urmează contestațiile la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, după aceea în instanță și pierdem vreme și ne mirăm de ce proiectele nu avansează", a arătat Tăriceanu.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: bugetul Tariceanu
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close