Antena 3 CNN Politică Tăriceanu, declarație surprinzătoare: MCV nu e Dumnezeu pe Pământ

Tăriceanu, declarație surprinzătoare: MCV nu e Dumnezeu pe Pământ

Tăriceanu, declarație surprinzătoare: MCV nu e Dumnezeu pe Pământ
23 Oct 2018   •   23:34

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că aşteaptă "cu curiozitate" noul raport MCV pentru România, adăugând însă că acest mecanism "nu este Dumnezeu pe Pământ". 

"De 11 ani raportul MCV ne indică faptul că România face progrese permanente, dar nu ajunge niciodată la linia de sosire. Atâta vreme cât raportul MCV a ţinut o tăcere nejustificată, nu aş spune suspectă, dar o tăcere care nu e în regulă, în legătură cu existenţa protocoalelor, cu gravele încălcări şi derapaje din Justiţie, ceea ce s-a întâmplat la DNA, daţi-mi voie să vă spun că... Sigur aştept cu curiozitate raportul MCV, care nu cred că poate să vorbească numai de o parte din probleme şi pe celelalte să le ignore", a spus Tăriceanu marţi seară la un post de televiziune. 

El susţine că România a făcut o "serie de eforturi, de reforme" în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. 

"De la patru recomandări la început am ajuns la 12. Raportul spunea de fiecare dată că România a făcut progrese, dar au mai adăugat ceva, au mai adăugat ceva... Avem şi la Bruxelles o grămadă de funcţionari care vor să-şi justifice existenţa. Sunt salarii bune, poziţii confortabile, pensii de excepţie. Nu sunt numai eu cel ce face remarci de genul ăsta. Nu e corect ce s-a întâmplat cu MCV. Nu-mi place să vorbesc de vecini, dar de data asta nu am altă explicaţie să vă dau. În Bulgaria nu s-a făcut nimic de 11 ani, dar nimic. (...) În Bulgaria nu se vorbeşte de nimic. Sunt subiecte tabu de care la ei nu se discută. Nu există parlamentar bulgar care să ducă în discuţie la Parlamentul European... Bulgaria aparent, pentru că realitatea nu e asta, stă mai bine decât România. Adică România a făcut o serie de eforturi, de reforme, a avut un parcurs, să zicem, de succes în ceea ce constă combaterea corupţiei. Sigur că au fost excese, abuzuri ş.a.m.d.. Hai să spunem că sunt şi nişte lucruri probabil care s-au făcut corect. Ei bine, România nu este premiată pentru lucrul ăsta, cu toate că a făcut nişte eforturi. Raportul MCV, vă spun, îl aştept cu mare curiozitate", a afirmat el. 

În opinia preşedintelui Senatului, MCV este folosit ca "un fel de instrument de control, şi nu de verificare".

"Timmermans, cu care am avut nişte discuţii în fiecare an, în ultimii ani (...) a început să conştientizeze că există aceste probleme. E absolut necesar acest dialog, pentru că există dezinformare, există informare unilaterală. Am cerut Comisiei Europene să spună cine sunt experţii care furnizează informaţii din ţară. Opacitate totală. Nimic. Nu vrea să se pună un cuvânt. (...) MCV nu este Dumnezeu pe Pământ (...), pentru că la MCV lucrează nişte oameni care au simpatii, antipatii, pot să facă greşeli, că sunt umane. Presupunem că sunt de bună intenţie, dar sunt şi ei supuşi aceloraşi riscuri şi capcane în care putem să cădem cu toţii. Nu înseamnă că documentul odată elaborat elaborat este perfect, nu are niciun punct care să fie greşit, este necriticabil, este lacrimă, este literă de lege. (...) MCV nu a fost hotărât să funcţioneze sine die. România a făcut progrese importante. Există un anumit moment dincolo de care, am sesizat şi eu şi foarte mulţi, acest mecanism este folosit ca un fel de instrument de control, presiune, nu de verificare, pentru că progrese s-au făcut", a opinat Tăriceanu. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Tariceanu MCV declaraţie
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close