Antena 3 CNN Politică Tăriceanu îi răspunde republicanului Tudose: Eu cred că putem lăsa Palatul Elisabeta Familiei Regale

Tăriceanu îi răspunde republicanului Tudose: Eu cred că putem lăsa Palatul Elisabeta Familiei Regale

 Tăriceanu îi răspunde republicanului Tudose: Eu cred că putem lăsa Palatul Elisabeta Familiei Regale
21 Dec 2017   •   22:45

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, îi răspunde premierului Mihai Tudose, cel care a declarat joi că Palatul Elisabeta ar trebui să revină în folosința statului român și să nu mai fie utilizat de Casa Regală.

"Eu cred că am putea, fără niciun fel de problemă, să lăsăm Palatul Elisabeta în folosinţa Familiei Regale, care, bineînţeles, pentru necesităţile legate de reprezentarea până la urmă a României, are nevoie de un spaţiu adecvat care ar putea, aşa cum s-a întâmplat şi până acum, cum a fost folosit şi până acum, să fie folosit în continuare", a declarat Tăriceanu, la Antena 3.

"E un lucru care pe mine m-a surprins astăzi, să văd aceste luări de poziţie publică, mai ales dacă ţinem cont că în succesiunea timpului, guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria începând cu guvernul condus de Arian Năstase au făcut o serie de gesturi, au luat o serie de decizii, care să permită punerea în valoare a Casei Regale într-un scop, aş spune, de interes naţional şi anume la momentul respectiv, începând din anii 2000, odată cu intensificarea demersurilor pentru aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană. (...) Guvernul Năstase, dacă nu mă înşel, a luat decizia de a oferi Palatul Elisabeta Familiei Regale în folosinţă. Cu toate că (...) el a fost în proprietatea Familiei Regale, dar nu a fost revendicat. Mi s-ar părea astăzi un gest aş spune greu de explicat să facem un pas înapoi după ce guvernele succesive ale României, indiferent de coloratura pe care au avut-o, spuneam întâi de PSD, ulterior PNL, au avut această atitudine de deschidere, de susţinere într-un fel, (...) poate de a ne arăta şi o modestă recunoştinţă faţă de contribuţia pe care Casa Regală a României a avut-o la modernizarea ţării noastre, la transformarea ei, la, hai să spunem, traversarea unor momente dificile, Războiul de Independenţă, Primul Război Mondial, Marea Unire, Al Doilea Război Mondial. Guvernul pe care l-am condus a făcut un alt gest faţă de Familia Regală şi a retrocedat câteva, subliniez (...) nu toate, dintre proprietăţile pe care Familia Regală le-a deţinut. În speţă mă refer la Castelul Peleş, pe care Familia Regală a hotărât să-l lase în circuitul public, să poată fi vizitat de vizitatorii români şi străini", a adăugat Tăriceanu.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close