Antena 3 CNN Politică Tăriceanu nu negociază alianţe politice decât după alegeri, dar vrea funcţia de premier

Tăriceanu nu negociază alianţe politice decât după alegeri, dar vrea funcţia de premier

Tăriceanu nu negociază alianţe politice decât după alegeri, dar vrea funcţia de premier
19 Noi 2008   •   22:21

"Nu intenţionez, până după alegeri, să fac vreo alinaţă politică cu vreuna dintre partidele importante. Aştept rezultatele voturilor", a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, invitat la Sinteza Zilei, moderată de Mihai Gâdea. Prin urmare, prim-ministrul a infirmat zvonurile privind negocierile dintre PNL şi PD-L. Totuşi, Tăriceanu spune că într-o eventuală alianţă ar pune ca şi condiţie să i se ofere fotoliul de prim-ministru.
?Pe scena românească s-au conturat trei partide mari, dacă rezultatele la alegeri vor confirma tendinţele actuale atunci se poate discuta. Funcţia de prim-ministru este una importantă, prin urmare este firesc ca PNL-ul să o ceară?, a spus Tăriceanu.
?Nu am discutat cu preşedintele nimic despre politică şi nu intenţionez să fac alianţe cu niciuna dintre formaţiunile politice. Trebuie ca românii să aibă convingerea că cei pe care îi votează reprezintă interesele lor cu adevărat?, a spus Tăriceanu.
Întrebat dacă divorţează, Călin Popescu Tăriceanu se declară dezamăgit de tipul de jurnalism fantasmagoric şi infirmă zvonurile potrivit căruia mariajul cu soţia sa ar fi pe sfârşite.
Premierul a atins şi subiectul economic îndelung dezbătut de mass-media românească. "Criza financiară în ţara noastră s-a transformat, pe zi ce a trecut, într-o criză economică", a declarat Tăriceanu. Guvernul a decis, miercuri, să suspende taxa de poluare auto de la 1 decembrie 2008 până la 31 decembrie 2009 şi micşorarea CAS-ului cu 2% de la 1 ianuarie 2009. Totodată, Guvernul a adoptat o serie de măsuri fiscale pentru a stimula economia şiinvestiţiile. "Nu am avut nicio discuţie cu preşedintele Traian Băsescu în legătură cu eliminarea taxei de poluare auto înainte de respectiva suspendare pentru un an şi o lună", spune Tăriceanu.
"Pentru mine o astfel de discuţie nu ar fi avut darul să repare nimic, taxa care a funcţionat până la 1 iulie 2008 împiedica maşinile second-hand să intre în România, a avut loc o campanie virulenta, a existat inclusiv o moţiune la Cameră depusă de PD-L", a explicat Tăriceanu.
Săptămâna trecută, primul ministru spune că a discutat cu conducerea Dacia-Renault care i-a povestit despre problemele cu care se confruntă. "Am luat astfel decizia că trebuie să limităm impozitele", a spus Tăriceanu.

În opinia premierului, preşedintele trebuie să fie un factor de stabilitate, ceea ce a şi fost în ultima perioadă. ?În ultimele zile preşedintele a fost în vizită la Dacia, la Galaţi la Craiova, a dat oamenilor un mesaj de încredree, le-a spus că sunt probleme, le cunoaştem le-am preluat şi Guvernul încearcă să dea o rezolvare?, a declarat Tăriceanu.
Există trei variante de prim-miniştri, fiecare venind cu soluţiile sale la criză, iar preşedintele Traian Băsescu a spus că va alege pe cine doreşte, pe cel în care are încredere. ?În această privinţă cu toţii trebuie să acceptăm ce spune Constituţia. S-ar putea ca preşedintele să-şi dorească un rol mai mare în această privinţă. Constituţia spune însă că preşedintele desemnează premierul din partidul care a obţinut majoritatea voturilor?, a precizat Tăriceanu. Preşedintele îndeplineşte un rol de a certifica ceea s-a întâmplat, votul popular şi majoritatea din Parlament decide acest lucru?, a sublilniat Tăriceanu

Vedeţi înregistrările emisiunii Sinteza Zilei
Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3
Vedeţi prezentarea jurnaliştilor Antena 3
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Ion Cristoiu valentin stan
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close