Antena 3 CNN Politică Tăriceanu: Premierul ar trebui să îi ceară demisia ministrului Justiției

Tăriceanu: Premierul ar trebui să îi ceară demisia ministrului Justiției

Tăriceanu: Premierul ar trebui să îi ceară demisia ministrului Justiției
Sursa foto: Foto: Facebook
de S.T.    |    14 Mar 2016   •   14:39

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat luni că premierul Dacian Cioloș ar trebui să îi ceară demisia ministrului Justiției, Raluca Prună, în contextul afirmațiilor acesteia privind drepturile omului.

„Ce ne spune doamna Prună: discuția pentru drepturile omului este un lux. Sfatul meu este ca domnul prim-ministru Cioloș să o bage pe doamna Prună în ședință mai des. Cel mai bine ar fi să nu mai vorbească, pentru că, de câte ori vorbește, spune numai enormități. Lucrul acesta — că discuția despre drepturile omului este un lux — din partea unui ministru al Justiției nu ar fi meritat decât o singură atitudine. Și din partea presei, dar și din partea premierului — să o demită imediat. Prin urmare, după asemenea declarații, eu vă spun că, din punctul de vedere al ALDE, aceasta este ceea ce trebuie să se întâmple: să-i ceară demisia și să o trimită la plimbare pe doamna Prună”, a afirmat Tăriceanu, într-o conferință de presă.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a precizat luni că ordonanța adoptată de Executiv privind interceptările nu restrânge drepturi și libertăți, ci tocmai le face efective, subliniind că SRI nu a primit absolut nicio competență pe care nu o avea.

„Câteva clarificări esențiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 — Ordonanțele de urgență sunt acte cu putere de lege. 2 — OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi și libertăți, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi e un lux teoretic. 3 — SRI nu a primit absolut nicio competență pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competențele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracțiuni din titlul X din Codul penal și terorism. Pentru toate aceste infracțiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva — nu polițist, fie el și judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepție. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI”, a scris ministrul pe Facebook.

 

Cateva clarificari esentiale, tot pentru formatorii de opinie1. Ordonantele de urgenta sunt acte cu putere de lege2....

Posted by Raluca Alexandra Prună on 13 Martie 2016

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close