Antena 3 CNN Politică Tăriceanu promite în numele viitorului guvern: 1000 euro pentru fiecare loc de muncă creat

Tăriceanu promite în numele viitorului guvern: 1000 euro pentru fiecare loc de muncă creat

Tăriceanu promite în numele viitorului guvern: 1000 euro pentru fiecare loc de muncă creat
12 Noi 2008   •   17:44

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a susţinut o declaraţie de presă pe tema economiei şi a locurilor de muncă, în contextul crizei financiare care ameninţă să lovească şi ţara noastră.
"Am considerat că este necesar ca Guvernul să prezinte un plan bine articulat de creştere de locuri de muncă şi de creştere economică." a declarat premierul. În prag de alegeri, actualul premier lasă moştenire viitorului guvern un program care se întinde pe patru ani şi are o valoare de 10 miliarde de euro. Acesta are trei priorităţi: oamenii, firmele româneşti şi sectorul bancar. "Vom continua să scădem taxele. CAS-ul va scădea la 30%. Vom ajunge astfel la una dintre cele mai scăzute contribuţii sociale din Europa."
Miercuri seară, premierul a fost inivtatul Gabrielei Vrânceanu Firea la emisiunea Ştirea Zilei, clarificând ce înseamnă mai exact programul propus de Guvern. ?În momentul în care economia intră în dificultate soluţia este de a investi în continuare din banii publici în infrastructură şi în crearea de locuri de muncă.? este de părere Tăriceanu.
Potrivit premierului, începand cu 1 ianuarie 2009 va fi acordat un bonus de 5% pentru toţi cei care îşi plătesc impozitele la timp. De asemenea, dividendele care vor fi reinvestite sau investite în firme noi vor fi scutite de plata impozitelor. Premierul a dat asigurări că în ciuda scăderii taxelor, pensiile vor fi plătite la timp, conform cu majorarea de la 1 octombrie.
Tăriceanu a anunţat şi că guvernul va dubla fondurile bugetare alocate programelor de construcţii de locuinţe.
?Estimăm că cu sumele alocate vor fi create între 20.000 si 25.000 de locuri directe şi acestea vor genera alte 60.000 de locuri de muncă indirecte. În perioada de criză nu trebuie să ne restângem ci trebuie să alocăm bani mai mulţi pentru investiţii nu să cheltuim mai mult pe consum.? a declarat premierul în cadrul emisiunii Ştirea Zilei, de miercuri de la Antena 3.
În domeniul şomajului, pentru fiecare loc de muncă nou creat, întreprinderile vor primi 1000 de euro pentru angajarea unei persoane care şi-a pierdut slujba de mai mult de trei luni.
Programul Guvernului mai presupune suplimentarea plafonului de garantarea a creditelor pentru IMM-uri cu 100 milioane de euro anual. "Banca Europeană de Investiţii acordă ajutor pentru IMM-uri. Noi ne propunem să creem un fond de cofinanţare pentru IMM-uri. Interesul nostru este de a stimula industria românească, de a ajuta să se dezvolte firmele româneşti." a spus Tăriceanu la Ştirea Zilei.
In domeniul bancar, Tăriceanu a afirmat că principala problemă în România este reprezentată de lipsa lichidităţilor pentru credtiare. În acest sens, guvernul va majora capitalul social al CEC Bank cu 250.000 de euro. Şi sectorul IMM va fi susţinut, prin intermediul Exim Bank.
De asemenea premierul a anunţat înfiinţarea unui grup de lucru care va avea sarcina realizării unui "masterplan" pentru a se asigura că una din funcţiile de bază ale sistemului bancar, finanţarea economiei, să fie îndeplinită cu succes.
"Nu suntem în situaţia Franţei sau a Germaniei. Efortul nostru trebuie să fie unul mult mai consistent, mult mai puternic. O parte din vină ţine de sistemul bancar american. Dar asta nu este o scuză, noi suntem răspunzători în faţa cetăţenilor care îşi pierd locul de muncă. Trebuie să căutăm o soluţie de a-i integra şi pe aceştia în societate." a declarat primul ministru.
Miercuri a avut loc o şedinţă de guvern, urmată de o întâlnire a premierului cu bancherii pentru a discuta despre efectele crizei financiare asupra sitemului economic românesc.
Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close