Antena 3 CNN Politică Tăriceanu şi-a atras de partea sa nehotărâţii din partid. Antonescu contează pe defecţiuni în filiale

Tăriceanu şi-a atras de partea sa nehotărâţii din partid. Antonescu contează pe defecţiuni în filiale

Tăriceanu şi-a atras de partea sa nehotărâţii din partid. Antonescu contează pe defecţiuni în filiale
Sursa foto: Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu
06 Mar 2009   •   16:27

Actualul lider PNL, Călin Popescu Tăriceanu pare a-și asigurat și sprijinul celor mai multe filiale rămase până acum în expectativă. Conform unor surse liberale, prin numiri în funcții și promisiuni că vocea filialelor va conta mult mai mult în deciziile centrului, Tăriceanu arfi cooptat la cauza sa organizațiile județene Arad, Mehedinți și Teleorman. În cealaltă tabără, Crin Antonescu a primit susținerea publică a liberalilor brașoveni, în timp ce la Olt, un apropiat de-al lui Orban se pregătește să atace la rândul său șefia filialei. Fără a contabiliza eventualele defecțiuni ce ar putea apărea la Congres în rândurile delegaților fiecărei filiale, calculul matematic al voturilor îi oferă un ușor avans actualului președinte de partid.
Tăriceanu a redescoperit plăcerea mersului în teritoriu
Conform unor surse liberale, Tăriceanu face eforturi în ultimele zile pentru a-și asigura voturile filialelor care nu și-au exprimat adeziunea la o tabără sau alta. În goana după voturi, liderul PNL a alergat în aceste ultime luni prin teritoriu mai mult decât a făcut-o în anii de guvernare. A tras o fugă până la Arad pentru a o schimba din funcția de președinte interimar pe Norica Nicolai pe motiv că tergiversează alegerile interne pentru conducerea acestei filiale. În locul ei l-a instalat interimar pe fostul prefect, Gavril Popescu, care este susținut de altfel de primarii din județ pentru preluarea frâielor filialei. Partizanii lui Antonescu își pun acum speranțele în candidatura deputatului Mihăiţă Calimente pentru șefia acestei filiale și în oamenii pe care acesta va reușii să-i impună în delegația pentru Congresul PNL.
Turneul lui Tăriceanu prin provincie l-a dus și pe meleagurile telormănene, acolo unde l-a asigurat pe liderul filialei, Marin Almăjanu, că vocea filialelor se va face auzită mai bine prin includerea în BPC a șefilor celor mai performante 8 filiale. Unul dintre aceste posturi ar fi rezervat pentru Almăjanu. Surse liberale susțin însă că șeful PNL Teleorman joacă la două capete fiind dispus să vândă voturile filialei celui care oferă mai mult. El ar dori ca deciziile stabilite din partid să nu mai vină de la centru spre filiale, ci de jos în sus, o optică care îl apropie mai mult de aripa Antonescu-Orban.
La nivelul filialei Mehedinți, oficial, jocurile nu sunt clare, însă sursele citate afirmă că liberalii locali ar fi fideli actualului lider de partid. Există însă și partizani ai lui Antonescu, cazul fostului candidat pentru alegerile parlamentare la Senat, Paul Tudor, partener de afaceri cu Fulger Nicolai, soţul lui Norica Nicolai.
Antonescu, simpatizat la Brașov și Olt
În schimb, liberalii braşoveni au decis, într-o şedinţă a Biroului Politic Teritorial, să-l susţină pe Crin Antonescu la alegerile pentru conducerea partidului. Decizia va trebui validată şi de către Delegaţia Permanentă, care se va întruni zilele următoare. Astfel, Antonescu mai poate pune pe răboj 42 de noi voturi, aparținând celor 38 de delegaţi şi şase membri de drept pe care PNL Brașov îi are, conform rezultatelor alegerilor europarlamentare din 2007, a alegerilor locale şi generale de anul trecut.
La Olt, preşedintele filialei, Ioan Ciugulea, intenționează să candideze pentru un nou mandat la șefia organizaţiei judeţene de partid. El ar fi susținut din umbră de vicepreședintele PNL, Ludovic Orban care și-a făcut legpturi puternice în această filială de-a lungul deselor vizite pe care le-a făcut în ultimii ani. Chiar dacă Ciugulea a anunțat că în Delegaţia Permanentă s-a decis ca fiecare delegat din judeţ să voteze la Congresul PNL din martie aşa cum doreşte, în funcţie de simpatiile personale, jocurile sunt făcute în favoarea lui Antonescu. În trecut, Oltul a răspuns pozitiv la mai toate inițiativele lui Orban, așa cum s-a întâmplat când vicele PNL a propus ieșirea partidului de la guvernare și intrarea în Opoziție.
Ușor avans pentru aripa Tăriceanu
Noile mișcări din teritoriu fac ca raportul de forțe dintre cei doi candidați la șefia PNL să încline ușor balanța voturilor spre actaulul lidert de partid, Călin Popescu Tăriceanu. Înafară de cele trei organizații județene menționate, Tăriceanu mai poate conta, cel puțin matematic, pe sprijinul filialelor Alba, Bacău, Bihor, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Vâlcea, suportul a patru organizaţii de sector din Bucureşti, şi mai nou, de ajutorul liberalilor din Ilfov, Vaslui și Galaţi.
Crin Antonescu ar dispune de susținerea a 20 de filiale, deși el a tot promovat ideea unui aport din partea 28 de organizații. Pe lângă Brașov și Olt, Crin Antonescu ar putea miza pe voturile liberale din Argeş, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vrancea, inclusiv a trei sectoare din Capitală. Totodată suțin surse liberale, Antonescu și Orban iau în calcul eventualele defecțiuni ce ar putea apărea în cealaltă tabără la nivelul delegaților unor organizații unde cei doi au făcut lobby în ultimele două luni.
Voturi împărțite ar putea fi înregistrate și în rândul trimișilor acelor filiale care-l susțin pe Antonescu. La Vâlcea, liderul organizaţiei, Emilian Frâncu, a declarat, joi, în prezenţa lui Crin Antonescu, că membrii delegaţiei vâlcene vor vota la congesul din această lună conform propriilor convingeri. "Este clar că există între mine şi Crin Antonescu o prietenie îndelungată. Este clar că e vorba de simpatie, dar iarăşi este clar că la PNL nu se merge aliniat, nu se merge în turmă. Fiecare analizează, gândeşte, de aceea am oferit posibilitatea tuturor celor care au dorit să vină în judeţul Vâlcea şi să se întâlnească cu organizaţia să îşi poată prezenta programul? a spus senatorul Frâncu.
În urmă cu o săptămână, în timpul vizitei la Vâlcea a lui Călin Popescu-Tărceanu, liderul filialei dădea de înţeles că îl preferă pe actualul preşedinte al PNL. "Între un om care a făcut şi un om care promite că vrea să facă, trageţi dumneavoastră concluzia pe cine prefer eu?, spunea atunci Frâncu. 
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close