Antena 3 CNN Politică Tăriceanu: Suntem în faţa unei situaţii extrem de grave, în care credibilitatea justiţiei este pusă sub un mare semn de întrebare

Tăriceanu: Suntem în faţa unei situaţii extrem de grave, în care credibilitatea justiţiei este pusă sub un mare semn de întrebare

Tăriceanu: Suntem în faţa unei situaţii extrem de grave, în care credibilitatea justiţiei este pusă sub un mare semn de întrebare
26 Mai 2015   •   19:29

Călin Popescu Tăriceanu îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să le înlăture "prin demitere ori demisie" pe şefa Înaltei Curţi, Livia Stanciu.

 
Tăriceanu o acuză şi pe şefa DNA că a arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca, în urma unui "denunţ calomnios" al Liviei Stanciu, pentru ca, ulterior, să fie declarată nevinovată de instanţele de judecată.

Călin Popescu Tăriceanu a intervenit telefonic în cadrul ediţiei de astăzi a emisiunii "La Ordinea Zilei cu Dana Grecu", unde a explicat motivul pentru care sunt doar cinci semnături pe scrisoare. "În debutul scrisorii am subliniat faptul că suntem senatiorii liberali. Eu am convingerea că pentru noi ca liberali există o obligaţie naturală de a apăra drepturile şi libertăţile individului. Sigur că în măsura în care şi alţi colegi din Senat vor considera că un astfel de demers este necesar şi oportun vor avea oportunitatea în următoarele zile să susţină acest demers."

"Cred că suntem în faţa unei situaţii extrem de grave, în care credibilitatea justiţiei este pusă sub un mare semn de întrebare. Având în vedere că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în urma unui denunţ calomnios, ajunge să "înfunde în închisoare", şase luni de zile un om nevinovat, ci nu pentru că aşa îl consider eu, ci pentru că în final a fost nevinovat."


Mariana Rarinca a stat 6 luni nevinovată în arest preventiv
. Tăriceanu a semnat scrisoarea alături de alţi parlamentari din partidul său, printre care Daniel Barbu si Ioan Ghise.
 
Mariana Rarinca, femeia acuzată că a şantajat-o pe preşedinta Instanţei Supreme, Livia Stanciu, a fost achitată definitiv în urmă cu câteva zile.
 
Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti, care a apreciat că femeia nu se face vinovată de faptele pentru care a fost denunţată de Livia Stanciu. 
 
În prima instanţă, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti o condamnaseră la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj. 
 
Livia Stanciu a susţinut în plângerea depusă că Mariana Rarinca a amenunţat-o cu darea în vileag a unor fapte imaginare, compromiţătoare pentru şefa Curţii Supreme şi pentru soţul ei. Ca să nu se întâmple acest lucru, Stanciu ar fi trebuit să plătească de 20.000 de euro.
 
Pe 10 iunie 2014, femeia care a şantajat-o pe preşedinta ICCJ, Livia Stanciu, de la care ar fi cerut 20.000 de euro pentru a nu face publice informaţii presupus compromiţătoare, a primit mandat de arestare pentru 30 de zile. Ulterior, ea a stat în arest încă cinci lui. 

Senatorul Călin Popescu Tăriceanu, alături de mai mulţi colegi din PLR, i-a transmis, marţi, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere "să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn, pe Livia Stanciu şi Laura -Codruţa Kovesi".




Tăriceanu cere demiterea procurorului-şef al DNA şi a preşedintei ÎCCJ  în urma "evenimentului care a avut loc pe 21 mai, când Curtea de Apel Bucureşti a stabilit definitive nevinovăţia cetăţeanului Mariana Rarinca, care a petrecut mai mult de şase luni în arest preventiv, pentru o faptă pe care nu a comis-o şi pentru care nu au existat niciodată probe".

"Doamna Rarinca, un cetăţean fără influenţă sau legături politice, a fost arestată pe nedrept, şi cu sfidarea oricăror garanţii constituţionale, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, condusă de Codruţa Kovesi, în urma unui denunţ calomnios făcut de preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu. Într-o asemenea situaţie, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale unui cetăţean obişnuit au fost încălcate de către doi înalţi magistraţi, în mod deliberat şi cu rea credinţă, vă cerem, Domnule Preşedinte, să folosiţi atât instrumentele constituţionale şi legale de care dispuneţi, cât şi autoritatea morală inerentă instituţiei Preşedintelui României pentru a le înlătura, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu şi Laura - Codruta Kovesi", se arată în scrisoarea semnată de senatorii PLR Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghişe şi Nicolae Nasta.

Citiţi şi: Mariana Rarinca, ARESTATĂ după ce a sunat la Antena 3
 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close